Treningsblogg

Lørdag 02. november - bestått siste prøve og vi er nå godkjent ekvipasje i Norske Redningshunder: 

Lørdag 02. november var det klart for 800 meter runderingsprøve, den siste prøven Nando hadde igjen for å bli godkjent redningshund. Prøven skulle opprinnelig vært for 5 uker siden, men den og flere andre ble avlyst pga hundesykdommen som herjet, så kom elgajakta i oktober og dermed ingen ny prøve før 02. november. Den var i Froland. Jeg var så spent når jeg kjørte oppover. Vi kunne møte noe senere enn de andre som skulle ha sporene, vi hadde jo bestått A-sporet i mai på Evje.

Fint å treffe mange kjente, og så fikk jeg høre at mitt startnr av nr 1 på rundering. Helt greit.  Nando startet med å tulle på allerede første slag, men jeg kan fint kalle han inn, og så sendte jeg han på nytt, så var vi igang. Fant fig 1 etter kanskje ca 200 meter. Så fant han fig 2 etter ca 400 meter. Nå måtte jeg sy tett, for jeg visste jo at det var 1 fig igjen. Det ble bratt på ene siden , og myr på andre siden. Men Nando hadde fine slag og jobbet på. Etter en stund følte jeg at jeg måtte da nærme meg 800 meter, sendte Nando ut igjen på venstre side, følte den ikke var helt godt dekka. Han løp ut, søkte og er på vei inn til meg, så stopper han, bråsnur og løper tilbake i løypa, jeg ser halen hans og tenker "yes han har funn". Det hadde han og dermed bestod vi med funn av alle 3 figuranter innenfor tida. 

Nando var helt fantastisk, og må skryte litt av meg selv, som hadde is i magen og kjøpte noen litt dårlige slag, men følte jeg kunne forsvare dem pga vinden. Og jeg var rolig hele tiden, sendte han ut i fine gater og dekket terrenget. Brukte håndtegn og kroppen min mye for å styre ham ut. 

Jeg er så stolt, jeg har klart godkjenning i Norske Redningshunder, med mange, mange utfordringer underveis, men jeg hadde et mål, og det ga jeg meg aldri på. "Den som gir seg er en dritt". Vi har bevist det å aldri gi opp!

Mandag 01. juli 2019: Bestått A-sporet og A-ukas arbeid i Norske Redningshunder:

Mye som har skjedd siden sist jeg oppdaterte her ser jeg. Vi har trent jevnt og trutt, og nå har vi fått lønn for alt strevet! :-)

Torsdag 30. mai ble det arrangert A-prøver i Agder med påfølgende treningssamling på Evje.

Vi startet med sporet.  Det var 1 km med 4 gjenstander + slutt, hvor 2 gjenstander + slutt må finnes for å bestå. Sporoppsøk inntil 100 meter, ca 3-4 timer liggetid. Sporoppsøket har du 2 ganger å melde feil på, 3 gang må det være rett. 40 minutt totalt. 

Startet fint med at Nando tok sporoppsøket på første forsøk. Så bar det avgårde. Syntes det var lenge før funn av første gjenstand, og så visste jeg jo heller ikke om det var første eller andre.

Så kom vi til gjenstand 2, god følelse, for om vi nå fant slutten innen tida ville vi bestå.

Gjenstand 3 og så kom gjenstand 4. Wow, og da gikk vi nedover i terrenget og skjønte vi måtte nærme oss slutten og der markerer Nando slutt gjenstanden! Tidtaker sa vi brukte 22 minutt!!! Og alle gjenstander funnet. Det var helt rått , og A-sporet var nå i boks.

Runderinga begynte også fint. Funn av første fig. Så disponerte jeg Nando for dårlig på vindsida, puschet han for mye ut, for han viste han hadde kontroll. Han ble kanskje litt lei han også, så han gikk over fig nr 2 på andre siden. Ble da stoppet etter ca 550 meter. Men Nando runderte så fint med flyere hele veien. Vi har 2 forsøk igjen i år, så vi skal få til dette. 

Ukas A-arbeid på hovedkurs i Midt-Norge, Røros:

Som jeg har grudd meg...., ville bare snu og kjøre hjem når jeg kom til Røros søndag 23. juni... Men så var det jo flere kjente der da. Vi ble oppropt hvem som skulle være på lag og hvem vi fikk som instruktører. Lagmøte, og da følte jeg kjemien stemte med en gang med alle de andre på laget. Vi var 7 totalt, og også de 2 instruktørene fikk oss til å slappe av og trekke pusten. :-)

Mandag; Meldingssjekk og 3 km spor, bestått. Flankesøk; Nando fant 75 %, men jeg sendte han ikke ut på 75 meter på begge sider, så jeg var ikke god nok, men Nando "reddet" meg med funnene....

Tirsdag: Teigsøk (300x500). Som 3 km sporet gikk i mye myr, så ble det mye myr i teigen også. Fant sekken nokså fort, men ikke mulig å få noe sporløsning. Fortsatt å dekke teigen og Nando fant Gunnar-Johan i et av de øverste hjørnene i teigen. Der lå han helt tildekket. Utrolig godt jobba av Nand. Bestått teig.

Onsdag: 4 øvelser laget skulle igjennom og 1 øvelse vi skulle arrangere for 4 lag. Øvelse 1: Langt overværsøk, jeger savnet på fjellet.. Frode på laget ble 1 hundefører og fikk oss raskt ut i søk. Han fikk et godt overblikk over terrenget ,  og fikk sendt oss ut. Øvelse 2: Mulig suicidal, og mor og datter også ute og leter etter far. Jeg ble 1 hundefører og jeg fikk også et raskt overblikk over stedet og fikk sendt ut laget mitt å søke ledelinjene med flanke / sti søk. Funn av savnede og også funn av mor og datter. Jeg fikk gode tilbakemeldinger hvordan jeg løste oppgaven. Øvelse 3: Sopp plukker ringer og sier hun har skadet seg på kniven, blør mye, vet ikke hvor hun er. Birgit er 1 hundefører og hun sender ut en på sporoppsøk fra bil som ender med funn av gjenstand. Deretter en annen ekvipasje fra laget vårt som finner savnede. Vi får oppgitt koordinatorer og alle på laget kommer til den savnede og bistår med førstehjelp, samt få henne ut til vei. Tema altså førstehjelp! Øvelse 4: Urban søk i Røros sentrum. 3 eldre damer savnet i sentrum fra turfølge. Bjørn-Erik 1 hundefører, jeg og Nina får oppgave og gjennomsøke sanddynene. Deretter får jeg nytt oppdrag og ta hovedgata i Røros. Vi blir møtt av "pårørende" som skal prøve å gjøre oss stresset, men det går ikke. Men ingen funn, vet ikke helt om Nando skjønte helt søk i hovedgata? :-)

Kl 16:00 middag for vårt lag og så kjørte vi opp på høyfjellet hvor vi skulle arrangere vår øvelse 4 ganger. Jeg var IL for første laget som kom. Fint gjennomført av hele laget, var på hotellet ved midnatt!

Torsdag: Diverse oppgaver med spor, sporoppsøk, urbant, forstyrrelser, stisøk osv. Fikk også her en evaluering på morgenen hvordan vi lå an. Vi lå over streken! :-) Vi hadde bestått 3 km spor, teig, og gjort gode øvelser! Men vi skal jo prestere videre også, ingenting er gitt!

Fredag: Fikk vi en case hele laget skulle løse. Jeg tok sporoppsøk fra  bil. Det ble rett det og Nando durte på opp til ei mast. Jeg dro han kanskje av, for jeg ville undersøk ei bu der. Savnede instruktør Lisbeth hadde gått opp dit, men så gått ned til veien igjen. Nando fulgte noe annet spor videre mot toppen, men som hun sa, hundene hadde vært løse  , og mulig jeg dro han av, for jeg tenkte vel som så at hun hadde fortsatt innover skogen.... Så la jeg ut et forfølgelses spor til de andre, siden jeg og Nando fikk gått så mye. 

Lørdag: Urban søk i Os , fig inne i rør i barnehage, fig inne i rom osv. Gøy øvelse. 

Avsluttet med lunch på Trollkroa og da ble det endelig at vi hadde bestått ukas A-arbeid. 

Kursavslutning og middag lørdag kveld, med utdeling av blåboka og diplom. To på laget mitt hundeførere da, for de hadde bestått begge A-prøvene. Jeg står igjen med runderingsprøven som jeg har 2 forsøk på ila året. 

En fantastisk uke på Røros er over. Knallharde dager og jobbet intens. Nando presterte hele tiden, var vel kanskje torsdag jeg merket at han var litt sliten, men fredag var han på igjen. 

Er så stolt over oss selv som har bestått ukas arbeid. Det er ingen selvfølge. Mange som stryker, spesielt kanskje på meldingssjekk og spor. 

Vi har bestått ukas arbeid A på Røros juni 2019. Så stolt

Lørdag 22. september 2018: Godt i gang

Nando jobber så godt på treningene nå. Fikk testet nesten 600 meter rundering, det gikk veldig fint og han hadde klart 200 meter til uten problem. Men vi bruker ikke så mye energi på lang rundering utover høsten, men må ta en god lengde et par ganger før nyttår. 

Fokus på gående figuranter, det har gått fint, men legg inn en og annen av og til. Samt litt andre snåle figuranter også. Bruk løsbitt da!

Flankesøk har vi fått god gjennomgang av nå på NRH treningslaget sist helg. Nando patruljerer faktisk veien selv og sjekker begge sider, så jeg må bare være flink og ikke sende han i rundering, kommandere for mye. Heller stoppe opp og vente hvis jeg mener han har vært litt for lite ute å sjekket på ene siden. Bruke kroppen min, se utover. Når jeg gjør det så kommer han jo og løper ut og sjekker uten jeg trenger si noe. 

Grus-spor fikk vi også testet. Skal begge sider sjekkes, så la hunden pendle. Bruk lang line. Nando gjorde faktisk dette også av seg selv. Han sjekket begge sider ut fra grusveien, og pang, så slo han på sporet. 

En ting er sikkert, han følger iallefall opp får han fert av noe. Jeg har til og med ropt han inn, og han har fortsatt videre fordi han har hatt figurant i nesen. Men, han gå over , noe alle hunder gjør, så jeg må være flinkere å lese terrenget med tanke på om han har fått dekket terrenget. 

Teigsøk er også noe jeg vil trene på fremover. 

Også huske å jobbe parallellt med andre hunder, så han blir vant med det.

Gamle PC tok kvelden igår, har fått ny, og det meste av bilder er ivaretatt, men en del dokumenter er borte for godt. Dessverre også treningsdagboken min i Excel. Nå ligger jo noe her på bloggen, men likevel, kjedelig å miste alt jeg notert fra treninger, GPS, osv. Men, får starte på nytt, og gjett om jeg skal være flinkere å sikkerhetskopiere til ekstern harddisk oftere. Fredag 10. august 2018: Videre trening

Har ikke blitt så mye trening i sommermånedene, sånn er det ofte. Folk har ferie på forskjellige tider og ikke like lett å få til noe felles trening. Men litt har det nå blitt likevel.

Vi har også deltatt for første gang på Hovedkurs i NRH, det ble Kongsvinger for vår del.

Som tidligere nevnt meldte jeg meg på et treningslag og ikke godkjenningslag. Noe jeg er veldig glad for. Så stresset hos de som skulle opp til første A eller regodkjenning, i tillegg var også denne uka vanvittig varmt slik det har vært gjennom hele sommeren. Ca 30 grader er varmt når man skal prestere i 6 dager. 

Bare det å være på et hovedkurs er nyttig erfaring å ta med seg. Hvordan ting foregår, som f.eks finne en fryseboks til oppbevaring av kjøleelementer til frysebagen! Finne et kjøleskap til godbitene, bli kjent på området, lufting av hunden, hvor man kan lufte og innenfor visse tider, organisering av lagene. Hvordan takler hunden å være i bilen på natta i 6 dager? For Nando sin del gikk dette veldig bra, han er helt stille, men det ble flere og flere bilder som måtte flytte seg fra den store hoved parkeringsplassen fordi hunden bjeffet på natta. Mange hunder fikk også trøbbel med magen, sikkert en kombinasjon av stress og varme. Nando var fin hele tiden og taklet alt rundt seg, selv om han nok kjente litt på det å være i et annet miljø over så mange dager. 

Selve kurset ble ikke bare god erfaring. Laget var supert, bare flotte, hyggelige folk.  Det begynte bra, men etterhvert ble som om instruktør -eleven som hadde mesteparten av regien, skulle lage en case av meg og Nando. Det ble fokus på at når Nando gikk stisøk, så fulgte han ikke opp ferten av gjenstand / figurant når han fikk dette i nesa. At han ikke løp ut for å melde. Dette har jeg aldri opplevd av Nando før. Ikke mye vi har trent på stisøk, og jeg er med på at Nando kanskje ikke er helt på enda når vi går søket, pga manglende erfaring med dette. Men at han ikke springer ut og melder når han har fert, er tull. Da er det det at han faktisk ikke har fert og det skjer jo for mange hunder. 

Testet dette på NRH trening med lag Flekkefjord når jeg kom hjem, og tilbakemeldinger der er at Nando springer ut og melder på både figurant og gjenstand når han fikk fert.  Men han må få litt mer erfaring med at nesa må være på hele tiden, og ikke snuse for mye på veien. Men dette er igjen manglende erfaring. Det er lettere når lina er av,  når lina er på blir Nando litt i tur-modus. Så dette er bare å trene mer på.

Vi fikk også en teig å bryne oss på. God erfaring og ta med seg. Nando jobbet hele tiden i teigen og fant og meldte på både gjenstand og figurant. Jeg knotet med GPS, og må lære meg å bli flinkere og kombinere bruk av GPS og samtidig følge med på Nando. 

Melding på gående og stående figurant gikk veldig fint, tok 2 slag med løsbitt, deretter bringkobbelet og Nando gikk helt inn og meldte. Trene på dette av og til under runderinga.

Videre fremdrift utover høsten nå blir fokus på sti, flankesøk. Sporoppsøk fra bil. Teigsøk og rundering, teste Nando sin utholdenhet i runderinga 800 meter. 

Det viktigste er at det skal være gøy å trene hund, og det er det så absolutt med Nando.

Ja, også bestod vi orienterings-prøven søndag 17. juni. Den ble tatt i Lindesnes området. Den er som grunnkurset, bestått for alltid i NRH! 

Søndag 17. juni bestod vi o-prøven i NRH.


Torsdag 07. juni 2018: Et valg er tatt

Lørdag 05 mai var vi opp til A-prøver i spor og rundering. Begynte med spor. Sporoppsøk ok på 2 forsøk (han tok ikke bakspor, men overvær og gikk ut litt for tidlig, men absolutt godkjent). Etter en stund fant han første gjenstand! YES, vi var på rett vei! Så kom han ned til en traktorvei, fulgte litt, og skar ut. Ja, ja tenkte jeg, stol på hunden. Så begynte turene opp og ned av alle dikene der. Jeg kunne ikke skjønne at sporlegger Erland hadde gått oppi her, og etter ca 20 minutt tok jeg Nando tilbake til traktorveien. Tenkte gå tilbake til 1 gjenstand, men tiden var begynt å renne ut. Nando slo veldig opp mot høyre og ville opp der, men jeg hadde 7 minutt igjen og skjønte at OM han hadde tatt sporet, hadde vi ikke mulighet å rekke det på tiden. Så jeg brøt.

Fikk vite av Erland at han tatt til høyre rett før traktorveien, så Nando hadde funnet igjen sporet. Men hva som førte han inn i dikene, vet jeg ikke.

Vi brukte mye krefter, det var varmt og vi var nr 2 i runderingen. Ikke at det hadde så mye å si, men Nando var tydelig sliten når vi begynte. Han gikk ut ca 30 meter nedover i skråninga hvor vinden kom og var ute på 50 på den andre siden. Men jeg syntes ikke jeg så noe glede , han peste og han løp bare for å glede meg. Jeg valgte bryte etter ca 100 meter. Dommeren mente at jeg skulle fortsette, men jeg syntes ikke dette var Nando i runderinga. 

Kanskje jeg skulle fullført noe lengre, men vi måtte gjøre et forsøk på prøvene for å melde oss opp til A-uka i sommer. Personlig ville jeg valgt å vente med å ta prøvene, men vi hadde ikke noe valg.

Jeg ser egentlig ikke så mørkt på A-prøvene spor og rundering, tror nok vi hadde klart disse ila året, vi har 2 forsøk igjen. Men, jeg tok et valg og bestemte meg for å droppe A-godkjenning i år. Det har gått litt for fort siden vi ble B-godkjent. Jeg ser litt mørkt på A-ukas arbeid, føler ikke at jeg er forberedt der. Kanskje Nando er det. :-)

Så jeg har meldt på treningslag på Kongsvinger, istedenfor A-ukas arbeid. Føler det blir rett, så får vi tid til mer trening og gjennomgang av hva som venter oss på A-uka. Så prøver vi neste år. B-godkjenning , mørkesøk og felt gjelder ut hele 2019. 

Torsdag 10. april var det O-prøve. Ingen problem å ha med Nando på den. Vi gikk med magebelte og sele. De 3 første postene hvor kartreferanse skulle skrives ned, fikk vi bestått. Når jeg kom på post 3 og skulle gå til post 4, holdt jeg kartet feil. Dermed klarte jeg det mesterstykke og gå til post 5 uten å ha vært innom post 4!!! Synes det var utrolig godt gjort!:-) Vel vi gikk ned igjen til post 3, men jeg var sliten i hodet. Holdt kartet på samme måte, og fant ikke ut av retningen. Post 6 skjønte jeg hvor var, det var tilbake til mål, men ingen vits å gå for denne når vi ikke fant ut av post 4. 

Lærte iallefall at å holde kartet riktig er viktig og jeg burde brukt kart og kompass for sjekke at retningen ble riktig.

Nytt forsøk i ny løype og område søndag 17. juni. Så får vi se om vi klarer det da.

I Pinsa var vi på sporkurs i regi NRH med Marit Karlsen som instruktør. 3 flotte dager med masse variert spor. Nando gikk da bl. a 1,3 km spor og fant alle gjenstander unntatt 1. Så at gutten kan gå spor, det viste han. Han gikk også spor i en bekk! Stolt over at Nando jobbet så godt i alle 3 dager, tross varme.

To lørdager nå har vi vært med NBF og rundert på Evje. Nando gikk ukjent og fant alle figuranter og runderte perfekt i sandtaket. Lørdagen etter tråkket Kari opp ei ny løype med ei mer utydelig midtlinje (grei for oss å se pga merkebånd), men for Nando ble det litt rart og ikke ha en god og tydelig midtlinje og forholde seg til . Så da tullet han litt og løp oppover midtlinja og var rett og slett noe ulydig. Men fikk han på rett kjøl igjen, og han fant alle 3 figuranter (ukjent oppgave). Så vi trenger absolutt trene i terreng hvor midtlinja er utydelig.

Fremover nå blir det fokus på gående figurant, litt usikker på hvordan tar det, vil stadfeste det bedre, trene da med løsbitt første gangene.

Trene varierte spor på grus, asfalt , overganger. Trene på at Nando sitter på avstandskommando når vi går spor ned bratte skråninger. Lina skal da henge igjen og jeg går ned og tar opp lina mens Nando sitter. 

Trene mer på bruk av GPS og dekking av teig. 

Ja, mye fremover, men nå har vi god tid på oss. Godt å senke skuldrene litt. Det skal tross alt være gøy å trene. 
Ikke noe si på engasjementet her hos Nando! :-)

Fredag 09. mars 2018: Felt og mørkerundering bestått

Lenge siden siste oppdatering på treningsfronten her, men vi har ikke ligget på latsiden. Siden sist så har jeg begynt å skrive treningsdagbok, noe som hjelper veldig i arbeidet vårt mot en A-godkjenning i NRH. Vi bestod feltsøket i NRH 06. desember. Nando jobbet seg godt gjennom hele feltet, fant 3 gjenstander innenfor tiden. 

Onsdag 07. mars var det mørkerunderings prøve på Tjaum i Lindesnes. Vi var 4 ekvipasjer som skulle opp, trakk lodd om rekkefølge og jeg ble sist. Ikke noe gøy å stå å vente, men noen må være siste også. Så var det vår tur. Jeg følte jeg var godt forberedt med hodelykt, vindsløyfe og en klar
Nando. Jeg valgte å ikke ha det lille blinkende lyset på Nando sin vest, fordi da kunne jeg stresse med å sende ham på nytt ut i terrenget unødvendig. Jeg valgte å stole på Nando under hele prøven.

Motvind på venstre side, noe jeg merket på at Nando gikk grunne slag der, og de kjøpte jeg. På høyre siden jobbet han mer og jeg valgte la han jobbe så mye han ville der ute i mørket. Jeg ropte han vel bare inn en gang. Etter 5-6 slag kommer han med melding på høyre siden. YES. Påvisning og der var Aina stående figurant. Inn igjen og fortsette, han går enda grunne slag på venstre side, og vinden er den samme. Han jobber mer på høyre siden også nå. Men så blir han lenge borte på venstre side. Jeg roper han ikke inn. Han kommer så oppover midtlinja med melding. YES! Påvisning, og der ligger det en figurant godt gjemt inne i en jerven-duk. Vi må fortsette litt til får jeg beskjed om, siden Nando tok et så langt slag på venstre siden, har vi ikke dekket høyre siden nok. Jeg gjør det, men jeg sender jo Nando ut igjen på venstre side, noe som er helt unødvendig, jeg skulle bare fortsatt å sende ham på høyre siden siden det var den han ikke hadde dekket.

Men, vi har bestått. 2 figuranter funnet innenfor tiden på 20 minutt. Løypa var på 300 meter. Vi har dekket terrenget. Jeg er så stolt over Nando. Han jobber så godt og gir seg ikke. Han jobber så selvstendig og nå vet han hva rundering dreier seg om. Lett å føre og styre. Men jeg lar ham bestemme mye selv, noe som er helt greit, fordi han kommer jo innom meg så jeg får sendt ham ut der han skal.

Nå er det en orienteringsprøve vi må bestå, før hovedkurs i sommer. Men vi kan nå melde oss opp til A-prøvene i Agder 05. og 06. mai. Gleder meg til å fortsette treningen mot A-godkjenning. Fredag 20. oktober 2017: B-godkjent i NRH!

Onsdag 11. oktober var det klart for runderingsprøve. Vi hadde to forsøk igjen i år på å klare dette. Hvis ikke vi klarer å få bestått på runderingen , så mister vi alt vi har tatt i år unntatt appellen. Dvs at man da må ta spor-prøven på nytt og hele B-ukas arbeid. Så sent på året så arrangeres det ikke lengre B ukas arbeid, så det vil si at vi måtte ha startet på B igjen i 2018.

Men, vi bestod prøven! Flinke Nando klarte jobben sin. Prøven skulle avholdes kl 15:30 på Støleheia. Ingen ideell løype, men grei nok, for det er iallefall ikke elgjakt der. Prøven ble utsatt halvannen time, og vi ventet i pøsende regn. Dommer tok så med seg to figuranter og gikk inn i løypa. Figurantene hadde på forhånd fått beskjed om å tråkke løypa, for at det skulle være like forhold for oss. Dette visste ikke vi, at terrenget ville bli tråkket. Jeg og Inger Marie med Varg som også skulle ta prøven, satt og ventet til vi fikk klarsignal til kommet.

Vi trakk lodd om hvem som skulle starte, og det ble meg som startet først.

Plutselig var det alvor. Dommer stod og tok imot oss, spurte om vi lurte på noe og var klar, og så var vi i gang. Nando gikk greit ut på venstre side og på høyre side. Det regnet godt, men merket det ikke så mye for her var det bare å løpe fremover på midtlinja. Tenkte hele tiden på klokka at jeg ikke måtte gå ut på tid, samtidig som jeg måtte dekke terrenget. Nando gikk egentlig fint, men et par slag kunne jeg tenke meg han kunne gå litt lengre ut, men jeg så nesa var på og sa at jeg kjøpte disse slagene, stolte på at Nando hadde kontroll. Så kommer han inn med melding. YES , første figurant funnet. Jeg sa til dommer at dette er melding, han sa bare "javel", og så koblet jeg på påvisningslina og løp ut med dommer etter meg. Der var det en stående figurant. Dommer spurte om hun var like hel og hun svarte at Nando hadde kommet helt inn til henne og meldt og var så høflig som bare det!

Vel, full fart videre og Nando gjorde jobben sin, men jeg har sett mer fres i ham. Kanskje han ble liggende litt for lenge i bilen før han fikk starte, jeg vet ikke, men det som er gøy er jo at jeg vet han kan faktisk enda bedre. Når vi kom mot slutten sier dommer at da kan jeg stoppe Nando. Pokker, tenkte jeg, har vi gått over en figurant? Men jeg syntes vi hadde så god kontroll. Neida, dommer sier at vi har bestått, det var bare en figurant. Den andre figuranten hadde han sendt avgårde med bilen sin, sine kone og fosterdatter, så hun var langt borte! :-) :-) For en lettelse! YES, B-godkjent.

Det var nervepirrende og stå å vente på hvordan det gikk med Inger Marie. Vi hadde ingen kontakt, så hun visste ikke hvordan det hadde gått med oss. Heldigvis bestod hun også, og dermed ble hun også B-godkjent!

Nå begynner den store og lange veien mot A-godkjenning. B-godkjenningen varer ut 2019. Dvs vi har to år på oss til å bli A-godkjent. Men vi satser jo for fullt å bli det i 2018.

Men, i år kan vi ta mørkesøk og feltsøk. Vi har 3 forsøk i år, og får 3 nye forsøk i 2018. Så det er jo veldig lurt å gå for felt og mørkesøk i år. Vi har ikke trent feltsøk siden vi konkurrerte på Sviland i april. Så nå blir det prioritert. Og mørkesøk. Vi har heller aldri gjort rundering i mørke. Har hatt litt frittsøk i skumring, men dette må trenes på.

Så stolt over flinke Nando som nå er B-godkjent i NRH.

Onsdag 13. september 2017: B-ukas arbeid i NRH bestått

Onsdag 06. september kjørte vi (hele!)  4 mil oppover dagen og sjekket inn på Bornes Camping på Hægeland. Vi skulle delta på B-ukas arbeid i NRH på Agdersamlinga, som varer 4 dager.

Vi var 5 på laget, en flott gjeng hvor jeg kjente alle fra før. Instruktøren vår kom sent onsdag kveld, så vi møtte ikke henne før torsdag, og da var vi igang med B- ukas arbeid. Torsdag startet vi med 300 meter spor med gjenstander som vi la for hverandre, for å få hundene i spor-modus. Deretter kryssede spor hvor 2 hunder gikk samtidig sine kryssinger. Deretter spor gjennom en gruppe mennesker som stod. Sporoppsøk fra bil og sekk stod også på programmet. Fredag var det flankesøk, dette var virkelig moro. Vi skulle søke 70 meter ut i terrenget på begge sider av en vei. Jeg gikk ca 30 meter ut i terrenget og Nando søkte fritt fremover og utover. Han fant figurant og meldte. På tilbakeveien gjorde vi samme, men gikk da bare ca 20 meter ut fra veien pga vinden. Nando kom plutselig med melding. Han meldte på sekken!! Gjett om jeg var stolt! Deretter var det melding på figurant i tre, gående figurant og sittende figurant. Meldingen MÅ sitte for å bestå ukas arbeid. Nando har fin melding. Deretter var det teigsøk. Måtte gå min teig etter GPS, Nando fant en figurant og en gjenstand. Superflink. Så avsluttet vi dagen med å legge ut et spor vi skulle gå dagen etter.

Lørdag startet vi med å gå sporene vi la på slutten av dagen. Nando fant slutten, men ikke gjenstanden, men det gjorde ingen andre heller, så vi må øve mer på spor som ligger lenge. Deretter var det spor på variert underlag. Jeg la ut et spor som begynte på gress, gikk over asfalt, så over på grus, så over på gress, så over på asfalt igjen og så gress. Merket med kritt der sporet gikk på asfalt, for å være sikker at Nando gikk rett. Flott gjennomført av Nando med overgangene. Deretter var det parallell spor med alle hundene samtidig. Dette gikk veldig greit, Nando brydde seg ikke om de andre hundene, men å gå sporet. Så hadde vi stisøk med gjenstander og en figurant som lå ca 10 meter utenfor stien og ropte svakt "hjelp". Nando markerte gjenstandene, men når han hørte figurant, så var det akkurat som det angikk ikke han. Stoppet opp og ventet, og da gikk han ned til figurant. Men dette er veldig vanlig at hundene gjør, når det er første gang. Deretter avsluttet vi med et urbant søk. (der er jo Nando i sitt ess, han elsker slike søk!!!) 

Søndag var det øvelse, og vi måtte arrangere alt selv. Være KO, dele inn i områder vi skulle søke, rapportere til "innsatsleder", samband, gps-spor. Utrolig moro å avslutte med dette. Nå var det ingen "savnede" i de teigene jeg og Nando søkte, men så gøy å se Nando var på. Vekslet mellom å ha ham i line og ha ham løs og la han søke fritt. Han hadde bringkobbel på hele veien, og tydelig at han svarte opp på alle mine kommandoer om å ute å søke. Vi gikk noen timer tilsammen uten funn.

Dermed, skal Nando på trening imorgen få to funn i starten, og så tar vi litt blindslag og funn igjen. 

Men, så stolt over at Nando holder et godkjent nivå og vi har bestått B ukas arbeid. Nå har vi to forsøk igjen på rundering som vi MÅ bestå innen nyttår hvis vi skal bli B-godkjente i år.

Vi hadde en super flink instruktør disse dagene. Og vi var et flott, sammensveiset lag. På fredagen kom alle andre som skulle være med på Agdersamlinga, noen skulle ta A-prøver, noen skulle være med på treningslag. Sosialt på kveldene, og god service og mat på Bornes Camping. Hatt 4 flotte dager, selv om de 2 første dagene var i pøs regn. Men da vet jeg Nando fungerer i regnvær også han! Det ble sol lørdag og nesten hele søndag. Utrolig moro å ha gjennomført B ukas arbeid.

Instruktøren vår følger oss på sti-søk

Onsdag 09. august 2017: B-spor i NRH bestått

Etter en flott ferie med 2 uker på Sunnmøre og treningsfri, så fikk vi beskjed om at det ble arrangert B-prøver i rundering og spor søndag 06. august.  Det var meg og ei til. Vi møtte ved Happy Hundesenter kl 09:00 søndag, for å ta sporene først. Et B-spor i NRH er slik: 500 meter, 3 gjenstander + sluttgjenstand, sporoppsøk med 3 forsøk. Tid: 30 minutter.

Fikk vite hvor jeg skulle starte og fra starten og 50 meter ut, der gikk sporet. Vi gikk utover og Nando dro mot høyre ganske bestemt. Jeg hevet hånden og sa "spor", men fikk nei fra sporlegger/dommer. Huff, trakk Nando litt tilbake og han ble litt frustrert, så han rotet litt og begynte gå andre veien. I forfjamselsen sa jeg "spor" igjen og fikk nei.... Nå hadde vi kun 1 forsøk igjen, og jeg ble mer og mer frustrert om jeg stod for langt fremme med Nando, men så var han jo veldig tydelig første gangen, så jeg ga ham litt mer line, og da valgte han på nytt spor mot høyre, bare da lengre frem. Nervøst sa jeg "spor" og da hørte jeg "god tur". !!! Da var vi igang på sporet. Nando gikk fint, og ikke lenge så fant han første gjenstand. Jippi! Nå var vi på gang. Han fortsatt i fint driv, og så fant han neste gjenstand. Deretter gikk han videre og stoppet opp og prøvde noe veldig og få tak i noe, jeg kikket også, men så ikke noe. Vel, vel lot han gå videre, og så så jeg at Nando hadde full fart mot sluttgjenstanden, ei jakke. Jippi! Da visste jeg vi hadde bestått sporet.

Du må finne minst en gjenstanden pluss sluttgjenstanden. Gjenstandene skal være på ca størrelse med en fyrstikk-eske, og slutte skal være f.eks sko, jakke, sekk. o.l. Vi har jo trent pinne-spor og enda mindre gjenstander, så Nando er vant med å plukke små gjenstander.

Jepp, sporet bestått, nytt kryss blåboka. Vi brukte ca 15 minutter. Altså bare halve tiden. Skjønte at der Nando stoppet opp og søkte veldig, der lå den tredje gjenstanden, en liten vinkork. Mulig Nando kan ha trampet den lengre ned. Vel, vel, spiller ingen rolle. Gutten gjorde jobben sin han.

Så var det rundering. God vind og gode forhold, kan ikke klage på det. Vi var først ut. Sendte Nando ut litt før starten, slik at han fikk dekket den godt. Nando runderte som en gud, jeg sendte han vel 7-8 tomslag, før han fant første figurant. Flott melding og påvisning! Jeg begynte virkelig å tro at vi skulle klare runderingen også. Nando fortsatt fint et par tomslag etter funnet, men så begynte han og stoppe opp ut på ca 35-40 meter, og jeg måtte pushe han ut. Spesielt på ene siden, andre siden gikk han fint. Dommer stoppet oss på ca 300 meter siden det ble mye pushing. Men tilbakemelding var at det var små marginer. Nando må trene mer på figurant-funn på 70 meter og at jeg trekker frem gjerne 100 meter på midtlinja (under trening da, ikke på prøve). Flott melding, god kontakt og samarbeid mellom hund og fører. Motivert hund med søkslyst. Jepp, nå skal vi trene for fullt på at han blir "hjernevasket" på å løpe ut på 60-70 meter, frem til neste prøveforsøk. I tillegg fikk vi tips at etterhvert å gå et spor før runderinga, sånn at hunden er sliten og da blir vant med å rundere med å være sliten i forkant, men dette er et stykke frem. Først skal ut på 70 meter være i boks.

Første uka i september har vi meldt oss på ukas arbeid B. Det blir 4 dager med mye variert trening. Gleder oss. Målet er å bestå ukas arbeid B og runderingsprøven. Da blir vi B-godkjent ekvipasje i år.

B-sporet i NRH er bestått!
Mandag 03. juli 2017: Appellen i NRH bestått

 Endelig klarte vi siste øvelsen i NRH, fri ved fot , 2 minutter med forstyrrelser! Vi har begynt å trene i NRH igjen, og har alt vært med på treningssamling i Valle i slutten av mai. En flott samling, med dyktige instruktører og flotte deltakere. Jeg hadde da tatt momentene apport og innkalling i appellen  noen dager før. Tilgjengelighet og fellesdekk 5 minutt mer skjult fører og forstyrrelser, tok vi alt i 2011. :-) Men fri ved fot, øvelsen som det vært en forbannelse over alltid, også når vi har konkurrert i NBF. Men, igår 02. juli, på Bergstøl. Da ble Bente Lien med på trening, og hun kunne dømme appellen. Ei utrolig hyggelig dame som jeg ikke hadde møtt før. Vi trente søk først, og etter lunch ble det rigget til med 2 hunder som forstyrrelser og plutselig var vi igang med lydighetsøvelsen fvf. Det begynte bra, Nando var på nett og han gikk så fint, så sklir jeg på grusen og ramler, slår foten noe sinnsykt, men reiser meg med en gang og tenker at "nå stakk vel Nando når jeg falt". Men han sitter der og venter og vi bare fortsetter øvelsen som ingenting har hendt. Helt utrolig stolt av gutten min!

Vel, dette gir oss selvtillit til å fortsette videre i NRH, og vi er så klare nå for å prøve oss på B-prover og i september delta på B ukas arbeid og prøver der. Det gjelder og aldri gi opp!

Når det gjelder sporstevnet i Lillesand, var vi uheldige. Ble stående i en forferdelig varme og vente i over en time ute i terrenget. Tok litt motivasjon fra Nando. Han gikk selve sporet strålende, men fant bare sluttpinnene. Dermed var det jo over og ut, vi gadd ikke gå videre når vi ikke kunne bestå bruksøvelsene. Men sånt skjer. Nå ser vi bare fremover til mer trening i skogen.


Vi har nå bestått NRH appellen. Nå er det full rulle med søk øvelsene i skogen :-)

Mandag 01. mai 2017: Konkurranse på Sviland

Fredag 21. april kjørte Gunn, Olaug og meg til Rogaland. Gunn og meg deltok på NBF sporkonstevne på Sviland. Olaug var med som psykisk støtte. :-) Vi bodde på hytte på Kongeparken camping. Været var mildt sagt ille. Fredag var det snø, sludd, hagl, regn og vind med minst storm styrke. Gunn og jeg kjørte opp på området til Rogaland Schäferhund klubb som arrangerte stevnet, for å gjøre oss kjent. Flott området, men lydighetbanen var som et sumpområde pga all nedbøren. En fisefin Nando strevde med å plassere rompa si på bakken.

Lørdag 22. april var første konkurranse dag. Begynte med spor. Sporlegger viste meg og Nando hvor det begynte og så var vi i gang. Nando gikk med nesa godt plantet ned. Funn pinne 1, 2 , så var det et sted han søkte veldig, men gikk videre, deretter slutt pinne funnet. Sporlegger forklarte meg hvilken pinne han gikk over, og da skjønte jeg det var der han søkte veldig. Skulle gitt han mer tid, for vi brukte 5 minutter av 15 tilgjengelig. Vi fikk 9 av 10 poeng i spor!

Feltsøk, Nando kommer inn med en gjenstand ganske fort. Deretter går han mye utenom sporet, noe alle hannhunder gjorde. Vi var sist i feltet så mye fert der. Vi fikk 7 poeng, pga kun 1 gjenstand funnet.

Lydighet: 7 i lineføring, kjempefornøyd! Stod over dekk under marsj, da Nando har en tendens til å gjøre den til "stikk under marsj". Innkalling: 8,5! Apport: 7, Hopp: 0, dessverre, min feil. Satt Nando skjevt, og da gikk han rundt. Fellesdekk: Nando lå som en påle. 10 sekund før slutt reiser en annen hannhund seg og går mot Nando. Da reiser også han seg. Heldigvis ingen slåsskamp, men litt murring og springing. Ble da 0 i fellesdekk på Nando. Lutt surt, for han hadde nok fått 9, kanskje 10 om den andre hunden ikke hadde reist seg og kommet imot. Alt i alt 432 poeng, godkjent og bestått spor og felt, men ikke nok poeng i lydighetsøvelsen til å få bestått eller opprykk totalt. Men veldig, veldig fornøyd med Nando.

Søndag 23. april. Jeg var sliten mentalt etter gårsdagen, Begynte med spor, og var som sagt ikke så gira som dagen før. Men Nando gikk super spor, mistet en pinne og fikk 9 poeng igjen. Feltet var vi igjen litt uheldig med, for ei løpetispe hadde vært der dagen før. Han kom inn med 2 gjenstander, men tisset i feltet, noe han aldri gjør ellers, så dermed trekk i poeng. Han fikk 7 dag også. Så samme utgangspunkt før lydigheten som dagen før. Jeg bestemte meg for å prøve dekk under marsj. Lineføring, samme poengsum som dagen før, 7, veldig bra. Men så stakk Nando under dekk under marsj, jeg så det egentlig på ham. Det positive var at jeg fikk hanket han inn greit og vi fortsatte med innkalling. 8,5 poeng igjen! Veldig bra. Så var det apport, da tror jeg det var nok for Nando. Han løp fint ut, tok apporten, men så sprang han med den noen tullerunder. Holdt den hele tiden, men da gav vi oss. Så det ble ikke hopp over hinder eller fellesdekk. Så ingen vits i det. Ble 404 poeng.

Men det var en fantastisk god opplevelse og se at spor og felt klarer vi opprykk til klasse C. Så er det lydigheten, men bare jeg får til at han ikke stikker under dekk under marsj, så kan vi klare 9 i den øvelsen. Han har rask og flott neddekk. Fellesdekken var vi uheldig med, jeg har fått lagt ham i fellesdekk sammen med Ask til Hilde, bare så han skal få en god opplevelse igjen på den. Det gikk fint.

Neste konkurranse er alt til lørdag. Lillesand Hundeklubb arrangerer sporstevne kun for klasse D. Min plan er ingen spor, ingen felt, kun trene litt lineføring og dekk under marsj, hvor stikking blir korrigert med ei ekstra line Nando ikke vet om. Det har fungert nå siste treninger. Ingen apport, hopp eller innkalling. Kun koorigering om han prøver stikke av under fvf. Vel, tvi, tvi til lørdag. Så får vi se hvordan det går da. Uansett er jeg stolt over meg selv og Nando at vi tross alt nå konkurrerer.

Øvelsen apport gjennomføres, vi fikk 7 poeng der lørdag.

Torsdag 30. mars 2017: Lydighetstrening og spor

Onsdag 22. mars var det trening på Birkeli. Dyktig Marit Karlsen kommanderte lineføring, dekk under marsj, innkalling og apport. Alle øvelser gikk veldig godt, utrolig fornøyd med Nando, ikke noe tull. Marit viste meg også litt hvordan man trener disiplin (dette var utenom D-programmet), og da ble Nando litt frustrert. Jeg kunne se på han at han tenkte: "jamen hvorfor gjør vi ikke de øvelsene slik som jeg kan dem?". Da svarte han også med å stikke litt av, bare en liten runde rundt oss. Tror rett og slett han bare måtte ha en liten time out.

I helga har vi vært på sporkurs i regi Mandal Hundeklubb, instruktør Marit Karlsen. Jeg fikk trent konkurranse spor, klasse D. Første sporet som ble lagt ut gikk Nando til 10! Alle 4 pinner funnet, ble mektig imponert over gutten! Andre sporet lørdag, var det mye forstyrrelse i sporet, hunder og folk hadde krysset. Jeg klarte dra Nando vekk fra ene pinnen da denne var lagt i noe pels fra Bamsen, hunden til instruktøren. Det var da både menneskelukt og hundelukt i sporet, men det gikk for så vidt greit. Jeg trodde det var noe "skitt" som lå på bakken, og dro av Nando. Sporlegger spurte meg forskrekket hvorfor jeg dro han vekk, hun visste jo pinnen lå akkurat der Nando var. Men som sagt, jeg trodde det var noe "skitt" han ville snuse på. Nando fant sluttpinnen. Dette sporet ville da bare gitt 7 poeng i en konkurranse (sluttpinne + 1 pinne).

Søndag hadde Marit lagt ut nye spor til oss. Da skulle vi gå alene. Nando startet bra, men så kom han opp på en topp og nesa hans fikk inn det meste av Flekkerøy dufter. Jeg ventet han ut, og nesa gikk ned, men han det viste seg han gikk feil. Han fikk nok overvær av Marit og Elmos som startet 5 minutter før oss i et spor et lite stykke unna. Det viste seg å være rett, Nando geleidet meg ned i Elmos sitt spor. Litt frustrert var jeg (og Nando også, han fant jo ingen pinner og skjønte nok selv at her hadde han bommet). Traff Marit og hun ble med meg og gikk det opprinnelig sporet. Det var utrolig nyttig. Nando stoppet på nytt opp på toppen der han valgte feil. Etter litt så valgte han igjen og ta feil retning. Marit korrigerte meg da og sa jeg skulle holde igjen. Nando satt nesa på og så plutselig raste han avgårde i andre retningen og var på sporet sitt. Han fant og plukket alle pinnene. Veldig god læring for både meg og Nando dette. Siste sporet var krysning med forstyrrelser. Det gikk veldig greit, Nando gikk rett over krysningen. Dette har vi også trent en del på. Men det er verre når han skrur på overvværet som i forrige spor.

Alt i alt en utrolig flott og lærerik helg.

Nando gjøres klar til å gå spor,

Tirsdag 14. mars 2017: Lydighetstrening

I og med det har kommet noe snø som har lagt seg i skogen, har det ikke blitt så lett å få trent verken spor eller felt. Heldigvis blir vi stadig invitert med på byggsøk i Farsund sykehus, så der har vi vært de to siste lørdagene.  Nando er utrolig flink i byggsøk , jeg styrer han minimalt, han søker systematisk på egen hånd. Ene økten satt jeg på ham bringkobbelet bare for se om han feilmeldte. Jeg visste da at det var 2 figuranter i 3 etg og 2 figuranter i 4 etg. Ellers ber jeg alltid om ukjent oppgave når jeg har løsbitt, det er jo mye gøyere og jeg stoler på Nando. Da vet jeg ikke hvor mange figuranter eller hvor de er. Utrolig gøy og lærerikt. Men tilbake til bringkobbel økten, Nando snappet det ikke en eneste gang. Håper dette varer også når vi tar rundering i skogen igjen.

Lydighet: Har vært flink og ikke trene for mye, for da blir Nando lei (ikke bare han jeg også når det gjelder lydighet :-) ). Vi legger alltid inn litt plass og fot når vi går tur i skogen, det synes Nando er kjempegøy.

 Forrige torsdag var vi noen stykker som trente lydighet på Spjotneset. Nytt sted, aldri vært der. Lineføring gikk litt sånn opp og ned. Dekk under marsj, Nando har fin neddekk, men han måtte igjen ta en liten tur når vi går fvf de 10 meterene før neddekk. Apport og innkalling er øvelser vi er veldig trygge på, men så opplevere jeg Nando tjuvstarter på begge deler, altså han starter i det kommandant sier "kommander", og ikke nå jeg sier "plass" eller "apport". Vel fikk rettet opp igjen dette, og fikk også til fvf før neddekk, så alt i alt en fin trening.

 I helgen trente jeg litt innendørs nede i kjelleren med å la han vente til kommando og det å bli igjen når jeg knepper av lenka før fvf. Trente også på hoppet, noe som ikke blir så mye på ellers.

I dag trente vi igjen lydighet på Spjotneset. Sissel kommanderte lineføring, og det gikk mye bedre, korte strekk hvor Nando gikk veldig fint og belønning. Dekk under marsj gikk perfekt, fvf uten noe stikk, fin neddekk. Innkalling, Nando ventet på min "plass" og starter ikke på kommandantens kommando. Apport, samme her. Nando ventet til jeg sa "apport". Fikk også tatt 3 minutter fellesdekk med Eirin sin Niva som var i begynnelsen av løpetid! Veldig greit å få trent på dette også. Nando ligger fint, han ser seg litt rundt, men begveger seg ikke. Alt i alt en flott gjennomgang av øvelsene i klasse D. Vi trener litt nede i kjelleren igjen, det synes Nando er moro. Og så må vi ikke trene for mye på lydighetsbane. Korte økte, mye belønning når det går bra. Trene litt på og bare tilstede og ro-trening. Veldig fornøyd hvor flink Nando er blitt i lydighet. Snøen forsvinner og vi må også legge litt mer pinne spor snart.

                                       En Drent kan brukes til alt: Hente bok, tøfler, pute og vin !


Mandag 27. februar 2017: Enda gøyere å trene!


Spor: Siste sporene jeg har lagt selv, så har jeg hatt opptil 9-10 pinner, og første pinne veldig tidlig. Dette har fått Nando til å skjønne at det er pinnene han må holde utsikk etter, nesa er lengre ned i sporet og han plukker de fleste.

Fikk Inger Marie til å legge et spor på lørdag, det snødde da hun gikk ut sporet. 8 pinner. Etter ca 30 minutter gikk vi sporet. Pinnene var snødd over, men Nando gikk i rolig tempe og fant og apporterte 6 pinner. Veldig bra, lover godt med tanke på konkurransen.

Rundering: Lørdag hadde vi også et par runderingsslag i pøsende regnvær. (Snøen som var når jeg gikk sporet, var nå gått over til regn!).

Jeg har ikke kjørt noe form for rundering på Nando siden oktober. Var litt spent. Det var mye lukter i løypa, for han var sistemann. Brukte løsbitt og sendte ham ut, uten påvirkning. Han gikk ikke langt nok ut på første slag, men han reagerte på kommandoen "ut". Og  da gikk han ut og fant figurant. De neste slagene gikk veldig bra. Gutten stopper nå faktisk litt opp, snur seg og ser på meg, og så løper han videre utover. Kanskje ikke ønskerlig for alle hunder, men dette synes jeg er bra med Nando. Han søker kontakt med meg, noe vi jo har jobbet veldig med. Og han jobber selvstendig også.

Veldig godt fornøyd med lørdagens trening.

Videre fremover mot konkurransen i april, må vi jobbe litt mer lydighet. Men ikke for mye av noe. Jeg har ikke tenke å trene mye felt, Nando jobber bedre i feltet jo lengre siden han har hatt det. Når det gjelder spor, så ser det ut som jeg kan trene dette en del. Nando liker spor og viser ingen tegn på at han blir lei av det. Til helga skal vi trene lydighetsmomentene. Og trene å ha det gøy samtidig som vi trener lydighet så Nando kobler dette sammen.

Men vi har fått opparbeidet oss en veldig fin kontakt og samspill nå.Nando på Valentines dag 14. februar.
Torsdag 02. februar 2017: Moro å trene
Vi er allerede godt i gang med trening i 2017.

Spor: Pinnene blir mindre og mindre. Nando går selve sporet fint, men enda litt for mye overvær. Derfor har nå lagt ut selv eller bedt sporlegger om å legge flere pinner i sporet og at den første kommer ganske kjapt etter start.

Feltsøk: Synes Nando jobber veldig bra i feltet. Han finner gjenstander godt innenfor tida i konkurranse.

Lydighet: Har hatt gode lydighetstreninger på Birkeli, og i tillegg trenes og forsterkes "på plass" kommandoen nesten hver gang vi er på tur.

Huske å "fyre" opp Nando før lineføring. Belønne ofte når han går rett. Korte strekk. Hvis første dekk under marsj er grei, så avslutt. Ikke noe terping, da blir han lei. Apport og innkalling er veldig bra, men hjelp enda til med innsitt med f.eks tegn.

Vi jobber videre frem mot NBF konkurranse på Sviland 22 og 23 april. Gøy å ha et mål å jobbe mot. Huske å ikke trene for ofte, for lenge. Feltsøk kan det gjerne gå flere uke i mellom da jobber han bare enda bedre. Samme med lydigheten også. Spor kan legges iallefall en gang i uken.

Torsdag 01. desember 2016: Stor fremgang og konkurranseLørdag 03. september:
Det er utrolig moro å trene Nando for tiden. Vi kommer til å satse på å konkurrere i NBF Brukssport i 2017. I september startet jeg for første gang nhttps://www.ut.no/tur/2.18698/oen sinne i offisiell konkurranse med Nando. Det var på Evje i regi lokallaget Kværna. Vi startet i klasse D; brukslydighet, feltsøk og rundering:

Feltsøk: Jeg var nervøs, Nando merket det, han gikk inne i feltet hele tiden, dommer mente han fant gjenstander, men han ville ikke ta dem. Det var så totalt sjokk for meg, for feltsøk har vært Nando sin beste øvelse de siste månedene. Han har prestert til 10 i poeng på alle treninger. Vel vi kom ut med null her siden han ikke kom inn med noen gjenstander:

Lydighet:
Lineføring: 5,5 poeng , var fornøyd med dette. Nando var veldig mye  på nett.
Dekk under marsj: Nando satt seg, dekket ikke, 0 poeng.
Innkalling: Flott innkalling, men trekk for innsitt pga mottak i front og "plass" ikke så godt innarbeidet. 7 poeng.
Apport: Flott apport, samme som innkalling, trekk for skjev innsitt. 7 poeng
Hopp over hinder: Flott hopp, trekk for skjev innsitt og han berørte så vidt hoppet. 7 poeng

Veldig fornøyd med første lydighetskonkurranse noen sinne!

Rundering:
Fikk mitt andre sjokk for dagen. Nando presterer og feilmelde med bringkobbel. 0 poeng.

Søndag 04. september:

Lydighet:
Lineføring: 5,5 poeng
Deretter stikker Nando ut av banen i det vi skal gå fvf i øvelsen dekk under marsj. Jeg velger da å bryte resten av lydighetsøvelsene.

Rundering:
Det samme skjer som dagen før. Nando feilmelder med brinkobbel. 0 poeng.

Feltsøk:
Full klaff, Nando finner 2 gjenstander på under godkjent tid og får 8 poeng. Trekk for skjev innsitt og litt tygging.

Det var gøy å starte i konkurranse. Hadde en fantastisk flott dommer, Geir Larsen.

Jeg fikk sjokk at Nando feilmeldte i runderinga med bringkobbel. Det har ikke skjedd ofte før og ikke så gjennomgående. Feltet satt heldigvis på søndag, så det var nok nervøsitet i første øvelse lørdag.

Utrolig fornøyd med lydighetspoengene lørdagen. Dumt han stakk av søndagen, dommeren mente jeg fint kunne hente Nando inn og forsette med de andre øvelsene og ikke bryte som jeg valgte, men jeg ble vel litt stressa.

Vel, nå fortsetter vi å trene mye på kontakt på lineføring og mye "plass" og "dekk". Plassen til Nando er allerede blitt utrolig fin! Raskere neddekk er det også blitt. Vi har også tenkt å skifte ut rundering med spor, så slipper jeg tenke på å "feilmeldingen" også i rundering. Jeg har nok med å få lydigheten helt på plass.

Vi tenker å starte i konkurranse igjen til våren, blir vel mars/april NBF spor/lydighet/felt på Klepp eller Sviland.Fredag 01. juli 2016: Mye fremgang:Vi har hatt stor fremgang på alle fronter i treninga siste året. Moro å se at Nando har fått mye mer konsentrasjon, og alt han egentlig kan får han også vist på treninger.

Felt: Her er nesten det største gjennombruddet. Nando har jo alltid hatt søk og apport inne, men så har han da gått og surret og snust både utenfor og inne i feltet. Har vel hatt 7-8 felt siste halve året, litt variert størrelse, fra 50 x 50 til 30 x 50. Nando søker og finner alle gjenstander innenfor godkjent tid. Han holder seg innenfor feltet og snuser ikke vesentlig på andre lukter. Kan ikke se noe større forbedringspotensiale her hvis dette fortsetter.


Rundering: Nando har hatt flotte treningsøkter i rundering, men også noen der han mangler litt motivasjon. Jeg har fått tilbakemelding på at jeg bør fortsatt hjernevaske han på funn, rett ut slik at han alltid tror det er noen å finne. For tomslag takler han veldig godt nå. Han blir ikke frustrert over å ikke finne noen og kommer fint inn til meg.
Bringkobbel har stort sett fungert fint, men av og til snapper han det i frustrasjon. Jeg må derfor kun bruke løsbitt fremover.
Når det gjelder meg selv så må jeg være mer tydelig på midtlinja ovenfor Nando; hvordan jeg sender han ut, hvordan jeg står, hvordan hendene og kroppen min er, slik at Nando får best mulig utgangspunkt å løpe ut fra midtlinja.

Spor: Her er det faktisk litt tilbakegang, og det skyldes nok at vi har trent mest rundering , byggsøk og overværssøk siste halve året. Nesa er litt for høy på han i sporet, noe som gjør at han kan gå over gjenstander. Har fått tips om at sporlegger legger litt frolic i sporet, slik at Nando får nesa ned igjen, Frolic fjernes etterhvert, men de første sporene fremover kan det brukes. Nando apportere også pinner i sporet nå, slike konkurranse pinner. I sporet får han en kombinasjon av små pinner og små gjenstander.

Smeller: Vi deltok i uoffisiell smeller-cup 11. juni og tok en flott 4 plass med 384,5 poeng. Nando har ingen problemer med å markere rett lukt, men jeg var litt for kjapp til melde fra når han egentlig ikke markerte tydelig nok. Fører feil gjorde at vi ikke tok en 3 plass iallefall. 4 baner å søke gjennom. Veldig fornøyd og moro med konkurranse. Dette er noe kommer til å trene mer, men kanskje mest i vinter-sesongen.

Lydighet: Også har har det vært enorm fremgang. Vi har også blitt flinke til å delta på lydighetstreninger i Vennesla.
Vi trener nå på øvelsene i brukslydighet klasse D:
Lineføring, innkalling fra sitt, dekk under marsj, apport, hopp over hinder, fellesdekk.

Lineføring og fri
ved fot er en øvelse vi alltid har slitt med. Fremover nå skal jeg ikke bry meg om gangart og vendinger, men kun belønne kontakt med klikker. Dette fungerer veldig bra. Etterhver drøyer jeg belønningen lengre etter klikket for å strekke tida.
Dekk under marsj, ny øvelse, Nando sen i neddekket, må trene og terpe på dekk i bevegelse.
Innkalling fra sitt går veldig bra, eneste må trene på innsitt"plass etter 3 sekund. Jeg har innkomst i front.
Apport er ingen problem, husk innsitt/på plass etter 3 sekund pga innsitt i front.
Hopp over hinder, ny øvelse. Vi har fått laget et hopp slik at vi kan få øvd hjemme. Må bare øke høyden og terpe på innsitt, og være sikker på at han vil hoppe hver gang og ikke gå rundt.
Fellesdekk. Den øvelsen vi kanskje kan få mest poeng i. Har hatt Nando i fellesdekk flere ganger nå med fremmede hunder. Også hunder som har reist seg. Nando ligger. Må trene litt mer at han ikk reiser seg før han får kommando når jeg har gått inn til ham.

I tillegg trener jeg litt på øvelsene til Silver merket i Drentklubben om 14 dager. Her har vi lang vei igjen på noen øvelser, men vi ser om vi klarer å stille. Disse er:

Fri ved fot; samme som beskrevet over om hva vi må trene på.
Hunden i dekk, gå fra i 1 minutt mens en person med hund i bånd skal gå 5 meter bak hunden. Denne øvelsen tror jeg går fint siden Nando har en god dekke fra før. Har øvd litt med en person/hund som går bak
Hunden skal gå fvf mot en ekvipasje med hund. Gå fra hunden i sitt, hilse på personen, gå tilbake og ta med hunden. Også denne øvelsen tror jeg går fint. Nando pleier å sitte/bli når han har fått beskjed om det.
Innkalling med forstyrrelse; hunden kalles inn mens en person på siden kaster en dummy på siden. Hunden skal overse dummyen og løpe til eier. Vi har øvd litt på denne, og Nando pleier som oftes og overse den og komme til meg.
Kjegler; hunden skal gå ukoblet 20 meter mellom kjegler. Denne har vi ikke øvd på enda!
Apport med sitt; En dummy kastes, hunden løper ut og på vei tilbake skal hunden på tegn i sitt, deretter skal den på ny kommando løpe inn til eier. Denne har vi heller ikke fått øvd på. Vanskelig øvelse.

Litt om treningssamlingen i Tyringe, Sverige 16. - 22. mai:

Drent-eiere ble invitert med på treningssamling sammen med nederlandske, danske og svenske godkjente redningshunder. Dvs i Danmark og Sverige heter gruppen "Missing people" hvor hunden godkjennes, og kan ikke sammenlignes med NRH. I Nederland er det noe mer likt NRH, og det var godkjente hunder og instruktører under samlingen.

Vi bodde på Rydbo Vandrerhjem i Tyringe, i Skåne län i Sverige. Her var det et eldorado med mange bygninger, store beholdere med all verdens forskjellige gjemmesteder. Instruktørene lagde caser/scenarioer hvor jeg kom med Nando og fikk 15 minutt og søke gjennom et område før alt eksploderte pga bombe der! Vi klarte det innen godkjent tid, var bare én person som vi ikke fant stakkars..., hun satt under poncho oppe i en stor traktor. "Trøsten" var at heller ikke de godkjente hundene klarte å finne denne personen. Null vind og hjelp. Så vi fikk utrolig gode tilbakemeldinger på at Nando søkte ekstremt godt og presist og at vi var en flott ekvipasje i arbeid.

Noe som var litt morsomt og som jeg ikke visste Nando ville gjøre, var at når en person lå  oppe i en høy tilhenger og Nando lokaliserte henne, men ikke fikk tak i bringkobbelet (jeg hadde hengt det opp), så begynte han og halse mot personen. Da vippet hun løsbittet over kanten på hengeren og Nando fikk det. Dette gjentok han også ved en senere anledning der han ikke kom til å få tatt løsbittet. Veldig greit og vite at han vil slå over i hals og varsle meg dersom han ikke får tak i meldingen. Men han slår ikke over i hals dersom løsbitt/bringkobbel er tilgjengelig.

Vi fikk også være med på et reelt søk etter ei 13 år gammel jente som forsvant i området hvor vi var. De som var der fra Missing People Sverige ble kontaktet, og da rykket vi ut med 4 nasjonaliteter med hunder; svensk, nederland, dansk og Nando og jeg som norske. Vi kom i KO og fikk utlevert opplysninger og inndelt i teiger. Jeg fikk gå sammen med en mann som leste teigen og Nando gikk i søk i 45 minutter. Da kom det telefon om at jenta var funnet i god behold 4 mil fra hvor vi søkte. Men hun forsvant fra området hvor vi var i søk, kvelden før.
Det var utrolig rart å kjenne på den følelsen at nå er det ekte aksjon, en menneske er savnet og vi kan gjøre en innsats.

Det var også utrolig koselig å treffe igjen kjente Drent-eiere, de fleste fra Sverige. Vi reiste hjem fra Sverige med en utrolig følelse av stolthet, at Nando fikk vist hvor dyktig han er, samtidig så fikk vi så god hjelp til å komme videre i treningene. For vi har mye, mye å trene på , men gøy at Nando også viser sånn glede i arbeidet sitt, konsentrert og god erfaring i søkene sine.

Her er en videosnutt fra treningen denne uka: SAR trening med Nando i Sverige mai 2016

Litt flere videoer er også lastet opp siden sist: Treningsvideoer

Onsdag 18. november: Mye god trening:

I løpet av høsten har vi hatt mange gode treninger, både i runderingsløypa, spor og i byggsøk.
Rundering: På gode dager hvor Nando ikke blir opptatt av snusing i løypa, runderer han godt. Bytter på å bruke løsbitt og bringkobbel. Har lagt inn flyere, noe som fungerer veldig bra på Nando.
Spor: Har hatt god erfaring med tipsene fra Hundcampus. Når skogsspor legges, har jeg nå fått sporlegger til å legge inn en pinne også i sporet. Dette med tanke på eventuell konkurranse i spor (NBF). Nando er jo vant med å finne og apportere små gjenstander i sporet, og har tidligere bare stoppet opp med pinnen som er lagt ut i sporet. Men nå apporterer han den også!
Søk i bygg: Vi har fått søkt både i gamle Farsund sykehus, og i nytt bygg på Lista flypark. Nando er utrolig flink i bygg, da har jeg for det meste brukt bringkobbel. Han er så utrolig lett å styre i bygget. Men jeg må passe på at han søker litt mer grundig, siste gang så søkte han litt mer overfladisk med det resultat at han hoppet over en figurant i en etasje. Han fant figurant på tilbakeveien da. Men, må huske på dette!
Smeller: Har trent litt hjemme med smellerbane. Dette liker Nando godt, og han er flink med frysmarkering nå.
Lydighet: Her er det bare å kapitulere og innrømme at jeg ikke har vært flink å gå på noen lydighetstreninger i høst, hverken i Mandal, Kverna eller Vennesla. Skal ikke engang prøve å unnskylde meg! Har trent litt lydighet når Nando løper løs i skogen da og under feltsøk. Noe som fungerer veldig bra.


Videre fremover: Fortsette med samme gode trening i bruks, og MÅ skjerpe meg med å komme i gang med lydighetstreninger på bane. Vennesla Hundeklubb har flotte tilbud + ei gruppe i Vennesla som trener en gang i uka. Så, det er mangler ikke på tilbud.


Har lagt ut mange videosnutter her: http://www.nandospage.blogspot.no/p/treningsvideoer.html

Søndag 02. august 2015: Byggsøk, rundering, skogsspor og spårläger-kurs på Hundcampus:

Mange flotte treninger i vår og sommer. Klarer ikke å oppdatere her på hjemmesiden, det meste blir lagt ut på Facebook. Men en liten oppsummering siden sist:

Byggsøk: Vi var så heldige å få være med en ettermiddag å søke i gamle Farsund sykehus. 4 etasjer med ca 25-30 rom i hver etasje. To økter, kjørte bl a tomt i første etasje, funn i andre etasje, tomt i tredje etasje og funn i fjerde etasje. Brukte bringkobbel, og Nando hadde ingen feilmeldinger. Han hadde en enorm søks lyst. Han var lett å styre i korridorene, med tanke på at han skulle gjennomsøke alle rom. Veldig godt fornøyd, kan vel ikke bli bedre på byggsøk! :-)

Rundering: Vi har fått trent litt rundering i vår/sommer. Nando er litt variabel i prestasjonene. I begynnelsen av juni runderte vi en ettermiddag på Støleheia. Da hadde jeg ukjent oppgave, visste ikke hvor figuranter var, og Nando runderte supert, både tomslag, funn med gode meldinger/påvsining og jeg hadde flere flyere på ham. På Evje har Nando tullet litt med det første slaget, uansett masse påvirkning så kan han velge å bryte av etter 20 meter, for å løpe 1-2 minutter og sjekke ut terrenget , så kommer han tilbake og kan rundere. Har prøvd alt fra at han har vært med å tråkke, at han har fått sjekket terrenget i forkant, men er dessverre blitt som et innlært mønster at han må ta en snuserunde på 1-2 minutter før han er i gang. Jeg har tenkt mye på dette, og neste gang vi runderer skal jeg prøve 2 ting: Første er å plassere figurant 20 meter ut, sånn at Nando ikke får tid å ta en tulle-runde. Hvis det ikke fungerer, så blir det rett og slett langline og korrigere ham på første slaget. Vi skal få bort dette, for Nando runderer fint etter han har hatt tullerunden sin.

Skogsspor: Har gått en del skogsspor, med gjenstander alt fra 4 til 9 små gjenstander i sporet. Nando går fine spor, men siste tiden har han hoppet over første gjenstand. Er nok litt for ivrig. Etter opphold på Hundcampus har jeg nå skjønt at disse sporene er jo lette, ingen forstyrrelser, bare en sporlegger som går ut et spor i skogen og dropper gjenstander. Gunn har ofte lagt spor til oss, og hun er kjempeflink med å legge spor over steiner, rotvelter osv. Slike spor skal vi fortsette med, men kommer til å trene mye spor slik vi lærte på Hundecampus.

Spårläger-kurs på Hundcampus: Her fikk vi brynt oss spor med forstyrrelser! Alt første dag var det ut i skogen og legge spor rett opp fra kanten av en vanlig skogsvei. På denne veien gikk både vi og hundene, likevel skulle Nando klare å spore mitt spor som lå bare 1-2 meter fra denne skogsveien. Det ble lagt inn vinkler og kryssede spor fra en annen. Nando gikk veldig bra, jeg trodde han vil dra mer ut mot skogsveien, men det gjorde han ikke. Slik fortsatte vi de andre dagene og å legge ut spor med forstyrrelser nær vei, blåbæplukkere både gikk og satt i sporene, rådyr hadde krysset sporene, vi gikk 24 timer gamle spor, og siste dagen la jeg ca 600 meter spor i grøftekanten langs en skogsvei, la inn 4 buer litt inn i skogen. Nando gikk som en konge med nesa ned, god konsentrasjon og tok alle buene. Han prøvde kanskje 2-3 ganger ila sporet og dra nesen ut på skogssveien. Sporet lå jo bare 30-40 cm fra skogsveien. Utrolig bra. Han gikk også et ukjent spor som en av instruktørene la ut, det var da ca 2,5 timer gammelt. Deler av dette sporet gikk også nærme skogsvei, samt litt vinkler inn i skogen.

Litt om det vi lærte på Hundcampus:

Motto er at "vi skal lære hunden å lære".

Det nytter ikke å si "stille" eller rope "stille" til hunden, når vi ikke vil den skal bjeffe, når den ikke skjønner hva ordet "stille" betyr. Eller når vi sier "sakte" når hunden drar, og hunden ikke skjønner ordet. Men det er vel noe de fleste gjør. For lære inn f.eks kommandoen "sakte", så kan jeg trene inn kommandoen "dra", eller kommandoen "hals" når man skal lære inn "stille". Belønne når hunden er stille, belønne når hunden ikke drar. Timing, timing , timing er så viktig!

På Hundcampus trente vi også kontakt, og vi praktiserte dette med et "spøk-tog" i korridoren. Jeg gikk med Nando i korridoren, og der var det forstyrrelser med f.eks plastormer som lå på gulvet, noen som mjauet katt, noen som trykte ned dørklinker, noe personer som stod i gangen, og Nando skulle kun ha fokus og kontakt med meg og ikke bry seg med disse forstyrrelsene. Dette gikk veldig bra, og erfarte at nå jeg skrudde opp tempo når vi gikk og bestemt , selvsikker men vennlig, så gikk Nando og så på meg hele tiden tross forstyrrelser.

Vi hadde også en del øvelser med luktdiskriminering i laboratoriet. Dette var ikke helt ukjent for oss siden vi har trent en del på bane, men her jobbet vi på plattform. Så fort jeg fikk koordinert meg med rette klikk, belønninger og fikk fortere flyttet boksen som skulle markeres, så gikk det kjempefint for Nando også. Han markerte med frysmarkering på den lukten han skulle. Det var min fotlukt han skulle markere på, og i de andre boksene var det bl.a lukt av løpetispe og ulv!

Andre nyttige momenter å huske på i sporet: 

1. Legg ut sporet, og samtidig legg et neste spor som hunden skal gå enten senere på dagen eller dagen etter. Markèr hvor du vil at spor en skal slutte/neste spor begynne. Ta med en sluttpinne. Når du går første sporet, så sett ned sluttpinnen i sporet, si "ferdig" til hunden og ta den rolig ut av sporet. Når du kommer tilbake og skal ta neste spor, så står jo sluttpinnene der, og hunden skjønner etterhvert at selv om slutter et spor, så får den kommer tilbake senere og spore mer.

2. Husk å ta pauser og ta med vann om det er varmt.

3. 80/20 regelen! Gjelder for all trening. Vær fornøyd om 80 % av treningen går bra. Om hunden gjør feil eller ikke får noe til, så le! Ikke si " nei, nå var du ikke flink, du kan bedre" osv, osv.. Hundene skjønner at nå er vi ikke fornøyd med dem. Hva med heller å le ting bort når ikke alt går etter planen!

4. Rettshjelp i sporet (og ellers). F.eks når hunden vil trekke ut av sporet og mot skogsveien, stå i ro og si kort "ah-ah". Ikke dra hunden tilbake til sporet. Fokus på sporet, sett deg ned på kne og se der sporet går.

5. Varierende sosial belønning. Bruk stemmen din underveis i sporet. Motiver hunden, du vet jo når den går rett. Når du kommer til vanskelige utfordringer, f.eks vinkel og krysninger, så belønn ekstra med stemmen din (ros), når hunden går disse rett. Deretter rolig ros igjen når den fortsetter gå sporet.

6. Husk innlæring, vi skal lære hunden og lære. Hvis ikke vi lærer hunden hva som er rett, hva den skal gjøre, hvordan skal da hunden klare å gjøre det rett og gjøre oss fornøyde? Det er VI som må vise hunden rett innlæring og rose den hver gang den gjør rett. Gjør den feil, ikke dra i båndet, bli negativ og bli oppgitt, da bare ler du, ta en pause. Husk 80/20 regelen.

Prøvd å oppsummere litt fra Hundcampus her. I tillegg var det såklart mye, mye mer vi lærte underveis. Hva vi skal trene på fremover når det gjelder spor:

Spor langs skogsveier, vinkler, krysninger (eventuelt bruk veien som krysning om du ikke får noen andre krysninger). Husk varierende sosial belønning og rettshjelp!

Spor med sluttpinne, hvor Nando kommer tilbake og får fortsette å gå sporet. Her kan jo også legge inn gjenstander som Nando skal apportere.

Gå spor i sand, her slipper jeg alt av merkesløyfer i vinkler.

Fortsett å gå vanlige skogsspor som vi har gjort med gjenstander i sporet også!
Søndag 15. februar 2015: Byggsøk , frittsøk og spor:


Etter nyttår har vi trent byggsøk på Neumann Bygg Mandal. Nando var kjempeflink, fikk to gode økter med 2 figuranter skjult samtidig på hver økt. Brukte bringkobbel og Nando jobbet utrolig gopdt, flotte søk, bringkobbelmelding, avlevering og påvisning. Veldig fornøyd!

Så trente vi frittsøk på Rugsland. Også her valgte jeg bringkobbel. 2 gode økter med 2 figuranter skjult samtidig i hver økt i maskiner, tilhengere og andre morsomme gjemmesteder som det alltid er på Rugsland. Nando søkte og fant, flott bringkobbelmelding, avlevering og påvisning. Veldig bra! :-)

Har også trent litt spor, første gang med Gunn på Støleheia, litt lett snødryss, Nando gikk et flott spor, fant og apporterte alle 3 gjenstander.

Sporet på Tjøm sist helg, begynte bra, fant første gjenstand, men så klarte han ikke finne løsning. Måtte ringe sporlegger, og da viste det seg at vi stod nærmer fortsettelsen, Nando hadde gått nokså rett, men så fant han ingen løsning. Det blåste stiv kuling den dagen, så kanskje har han blitt litt forstyrret? Uansett, resten av sporet gikk fint, alle gjenstander funnet.

Et par lydighetstreninger har vi også hatt, men ikke så mange. Blir litt redusert med trening ute på kveldene på denne årstida.

Har lagt til et par videoer her: Videoer:


Lørdag 01. november: Vi HAR trent siden siste oppdatering her!!

Brukt gode tips og råd vi fikk fra instruktører i Sälen og trent lydighet, Vi har deltatt på brukslydighetsdag i regi Mandal Hundeklubb, med instruktør Marit Karlsen. Har vært på smeller introduksjonskurs i regi Smeller Sørlandet  og passeringskurs i regi Vennesla Hundeklubb.

Nando kommer mer og mer på nett på lydighetstreningene. Bedre kontakt. Vi har også trent mye spor i sommer og høst. Nando går nå veldig gode spor, ingen merking i sporene, små gjenstander, noen ganger går sporlegger ut med egen hund i bånd og legger ned gjenstander. Nando finner de fleste gjenstandene i sporet og apporterer dem.

Har deltatt som figurant på NBF Kverna sitt bruksstevne på Evje i september. Det var lærerikt og nyttig, både å være figurant i rundering og å få se lydighetsøvelsene i de forskjellige klassene og feltsøket. Har også rundering litt med Nando, men dessverre ikke fått så mye trening i rundering som jeg ønsker. Men det er jo en øvelse som krever flere deltakere og egnet terreng....

Målet fremover er å fortsatt trene spor, noe som er utrolig moro når alt det går på skinner nærmest!
Rundering må vi prøve å få trent mer av, for å få fremgang.
Lydighet; det kommer seg, ser stadig små fremskritt på lydighetsbanen. Nando har mer fokus på meg enn andre hunder. Snusingen på banen er fortsatt et problem, men også her går det bedre. Nando tar seg selv i nå å ikke snuse, han vet han ikke skal på det på banen. Korte økter og belønning er "fri" og så få lov å gå å snuse i utkanten på banen. Passeringskurset i dag viste Nando at han takler fint andre hunder i nærheten av seg nå.

Smellerkurset, var morsomt. Nando skulle søke etter en gjenstand under en boks, problemet var at da skulle det gjemmes en leke eller ting som han er veldig knyttet til. Han er ikke knyttet til noe slikt. Jeg foreslo løsbittet, siden det har han jo et veldig forhold til, men instruktør var redd det kunne ødelegge for runderings-treningene hans, siden han ikke fikk apportere det nå. Så vi endte opp med å trene på boksen. Nando la seg i dekk, og han apporterte boksen! Smart hund! Han visste jo ikke hva han skulle gjøre, så han gjorde det han kan! Vi fikk etterhvert ham til å snuse på boksen og belønne dette. Veldig bra. Skal trene dette inn hjemme + en frysmarkering. Håper å delta på grunnkurset i Smeller også ila høsten.

Joda, så det går fremover. Man skal jo også være motivert selv for å trene. Ikke alltid motivasjonen er på topp etter arbeidsdager i uka. Blir mest i helgene, iallefall bruksøvelser siden det er mørkt kl 17 nå. Men lydighet kommer vi til å trene på kveldene, primært da i Vennesla Hundeklubb, og kanskje delta på noen av Kverna sine treninger på søndager.Fredag 01. august: Gode treninger og Drent-treffet i Sälen:

Nando under øvelsen "apportering" i Drentklubbens klubb mesterskap - hverdagslydighet i Sälen

Siden sist så har vi trent spor og rundering på Bergstøl og Evje. Gode treninger hvor Nando gjør det bra. Spor: Takk Gunn for at du sa at "nå må du slutte å merke sporet, stol på Nando". Og de siste sporene har sporlegger ikke merket (kun hvor gjenstandene er siden de er så små for å ha litt kontroll), og det viser seg at Nando går sporene veldig bra, finner og apporterer mange gjenstander og jeg slipper og plukke ned merkebåndene. Stol på hunden! Jepp, spor går veldig bra nå og vi fortsetter som før med å legge spor av variabel lengde og liggetid, samt vinkler og buer. På Mandal Hundeklubb sin sommeravslutning, gikk Nando forfølgelses-spor med 3 andre hunder. Han jobbet kjempe godt og fant sine gjenstander i løypa! Selv med andre hunder i sporet, så konsentrerer han seg om oppgaven, veldig gøy å se det.
Rundering: I Juni hadde vi runderingshelg på Evje lørdag og søndag (med kjempekoselig sosialt på kvelden). Nando hadde to gode dager hvor han jobbet godt, fine søk og slag og melding med både løsbitt og bringkobbel. Vi må legge inn flere tomslag nå på treninger fremover. 

Drent-treffet i Sälen, Sverige: Årets store høydepunkt, en hel uke med hundetrening i regi Svenska Drentsche Patrijshondklubben, hvor jeg møtte fantastisk flotte Drenter og deres eiere, samt instruktører og andre som deltok. Takk alle sammen for en uke som jeg virkelig lærte mye av. Her kommer kort oppsummert fra uka:

Mandag 21. juli: Mentalkunnskap; kjenne din hund med instruktør Evis Persson.

Tirsdag 22. juli: Hverdagslydighet (formiddag) og rallylydighet (ettermiddag) med instruktør Evis Persson.

Onsdag 23. juli: Jeg hadde kurs i personsøk og apportering, en super herlig og motivert gjeng, og ikke minst utrolig flinke Drenter!

Onsdag 24. juli ettermiddag: Drent-klubbens klubb mesterskap i hverdagslydighet.

Nando tok bronsemerket med 52 av 60 poeng:

1. Lineføring 8 poeng

2. Oppbinding; hunden i sitt og gå i fra: 7 poeng (ha la seg)

3. Møte med person og hund: 10 poeng

4. Innkalling: 10 poeng

5. Sideforflytning, gå 20 meter frem og tilbake mellom kjegler: 7 poeng (trekker litt i bånd og velter en kjegle)

6. Apport: 10 poeng

Neste år på Drent-treffet kan vi prøve oss på sølvmerket. Vet ikke hva øvelsene er der enda, men det kommer. Utrolig fornøyd med Nando og det var varmt.., 30 grader!

Torsdag 24. juli: Jaktlydighet og apportering med instruktør Pernilla Ryberg.

Fredag 25. juli: Slepespor og vannapportering med instruktør Pernilla Ryberg.

Lørdag 26. juli: Fridag, og fjelltur med Nando

Hyggelige, sosiale treff i klubb-teltet hver kveld, og avslutningsmiddag lørdag kveld på Gustavs Restaurant. Vi kommer tilbake neste år!!

Vi tar med oss god og nyttig lærdom fra Sälen og er veldig motivert til å trene videre. Vi var på lydighetstrening på Kverna onsdag som var, og trente lineføring. Nando var på nett, gikk fint og det var god trening!

UPS! Se opp for hai i Sagevann! Nando har funnet den og apporterer inn!

Søndag 13. april: Mye spor!Mye god trening siden sist. Trent lydighet, kontakt og sosialisering og så har Nando gått flere spor. De to siste sporene har han gått veldig bra, nesa kommer mer og mer ned i bakken nå. De små gjenstandene apporterer han og gir til meg. 

Vi øver inn en kontaktlyd, foreløpig her hjemme (begynt litt ute i trygge omgivelser). Lyden eller ordet er et kort "Ja", og så klikk og belønning. Nå gleder vi oss til Påske og mange fine treningsdager, både spor og rundering. Må legge et felt snart også. Og ikke minst fortsette lydighet/kontakt-treningene. 

I går fikk Nando både et spor og en liten runderingsøkt. Siden vi ikke hadde noen å trene sammen med da, så ble det melding på gjenstander i runderinga. Her en liten filmsnutt med funn og melding på jakke: https://www.youtube.com/watch?v=OY0bmwMbWVA&feature=em-upload_owner


Tirsdag 18. mars: Fornøyd med godgutten!

Siden sist så har vi vært en gang til på agility-trening i hallen. Men denne gangen var ikke Nando så veldig på nett, det luktet veldig, veldig godt der. Kanskje noen tisper på treninga før oss, som luktet godt?  Og kanskje Nando var litt sliten etter å ha løpt en time løs på heia før trening? Uansett, mye gikk likevel bra.

Vi har også trent sammen med kjentfolk i gruppa "Hund i Vennesla". Flott og god sosialiseringstrening, litt rally og lydighet.

Denne helga var det søk i bygg i regi Mandal Hundeklubb. En diger lagerhall med trevarer, her var det virkelig mange gjemmesteder. Nando har aldri vært der før, men han var ikke i tvil om hva han skulle gjøre. Rett i søksmodus, funn, melding, påvisning. En av figurantene var gjemt oppe på en stabel av planker. Nando fant, og i det figurant skulle gi bittet, syntes Nando dette gikk litt tregt, så han snappet bringkobbelet istedenfor! Herlig!!!!

Siste søket på søndag ble et utfordrende og langt søk. Han holdt vel på i ca 25 minutter. Bjørnar lå gjemt nede i ei kasse. Jeg visste ikke hvor han var. Tilslutt var jeg veldig fristet og spørre Hilde om hvor han var, (heldigvis sa hun ikke noe, hadde ikke regnet med det heller, he-he), men så kommer Nando inn med melding. Yes, godgutten ga ikke opp, søkte hele tida. Ta fikk jeg også testet utholdenhet i søket hans.Siste søket på søndag ble et utfordrende og langt søk. Han holdt vel på i ca 25 minutter. Bjørnar lå gjemt nede i ei kasse. Jeg visste ikke hvor han var. Tilslutt var jeg veldig fristet og spørre Hilde om hvor han var, (heldigvis sa hun ikke noe, hadde ikke regnet med det heller, he-he), men så kommer Nando inn med melding. Yes, godgutten ga ikke opp, søkte hele tida. Ta fikk jeg også testet utholdenhet i søket hans.

Vi skal bli flinkere til å delta på flere lydighet/sosialiseringstreninger. Og så gleder vi oss til å kunne begynne å rundere og gå spor ute igjen. Våren er her!!

Lørdag 22. februar: Gode treninger!

En liten filmsnutt fra lavinesøk med bringkobbel: https://www.youtube.com/watch?v=uo8ZpZtxXgQ

Rakk rundering på Støleheia første helga i januar, før snøen kom. Trente da momenter med rett ut, figuranter nærme midtlinja og dette gikk veldig bra. De siste månedene har også Nando fått mye større figurantinteresse, så han jobbet virkelig godt og ikke noe tull og tøys. Hadde bringkobbel-melding også på ham.

Så kom snøen :-( , og det snødde i strekk i to uker..., Vi var noen stykker som møttes til lavine-trening på Hovedgården og på Vigeland i Vennesla. Vi gravde snøhuler og gjemte oss i snøfonnene. Nando synes det var utrolig gøy. Jeg brukte bringkobbel, men oppdaget at i masse snø, så løste Nando ofte ut bringkobbelet. Han trør nok i det. Greit å vite til neste gang, gikk over til løsbitt for at han ikke skulle blir frustrert over av bringkobbelet løste seg ut.

Så har vi trent i ridehallen ved Lindesnes. En og en hund trenes, men det er masse lukter i hallen fra både andre hunder og hest. Men Nando gikk flotte økter med fri ved fot og han har mye mer fokus på meg nå. Sist lørdag ble vi med på agility. Har ikke trent han på det på over et år. Men han husket og jeg kunne ta ham med meg gjennom en hel bane uten å ha bånd på. Han var så på nett og ville følge med meg hele tiden. Gleder meg til å komme i gang med litt rally-trening også snart, for tydelig at Nando liker denne form for trening.

Sist onsdag var vi også i hallen. Tre økter, hvor Nando var så på nett hele tiden. Full fokus på meg og øvelsene , ikke noe tull og tøys , snusing osv. Dette lover bra!

En liten filmsnutt fra onsdagens trening: https://www.youtube.com/watch?v=4Q0WON_TzvE&feature=em-upload_owner

Har også opprettet en ny side her hvor jeg legger ut videoklipp, primært fra treninger, men også andre filmsnutter: http://www.nandospage.blogspot.no/p/treningsvideoer.html


Mandag 30. desember: Nyttårsforsetter 2014:

I april 2014 blir Nando 4 år, og jeg har merket siste halve året at han begynner å bli mer mentalt voksen. Nando er en veldig klok hund, han tenker seg om før han gjør noe, også når han løper ute i skogen. Han er ikke typen som løper utfor en skrent, ramler overende, snubler osv, han skal ha full kontroll hele tiden! Han har også en sunn skepsis i seg.

Våre mål i 2014 er å klare bestå NRH appellen , de 3 momentene som gjenstår. Videre å klare å gå ca 500 meter spor med liggetid ca 2 timer og 3-4 gjenstander i sporet. Og så trene på at runderingen blir mer flyt i: Rette slag ut, få bort de små tullerundene Nando har, flere tomslag, prøve å klare ca 400-500 meter rundering med figuranter og tomslag og ukjent oppgave på slutten av året.

Feltsøk, trene enda mer på det, og generell lydighet / rallylydghet, men viktigst av alt å fortsette å trene positivt. Nando er som sagt blitt en mye gladere og også lydig hund, etter vi begynte med positiv trening.

Godt Nyttår til alle dere som leser bloggen vår!

Onsdag 18. desember: En ny Nando!


Siden sist har jeg nedprioritert trening og istedenfor prioritert og fokusere på Nando! Uten å gå nærmere inn på hvem og hva, så har jeg fått påvist at Nando har veldig høyt stress nivå i kroppen sin. Stresset skyldes meg som trener, ikke verken andre hunder, situasjoner, type trening osv. Det er derfor han ikke ville yte noe på treningshelga i november, bjeffer og stresser på tur, og velger meg bort når vi er utenom huset.

Jeg selv har jo vært litt "engstelig" med tanke på andre hunder etter angrepet i august. Nando har overhodet ingen mèn etter dette, han er akkurat som før med andre hunder. Han er faktisk utrolig flink med å vise språk ovenfor andre hunder hva han vil. Han demper om han ikke vil leke, han går i lekestilling om han vil leke, han er i grunnen veldig tydelig ovenfor andre hunder hva han vil. Dette har jeg også skjønt nå, så jeg selv har lagt alle sånne tanker bak meg, og vet at Nando overhodet ikke bærer preg av angrepene.

Når jeg sier at jeg har nedprioritert trening, betyr det at jeg ikke har satt noen krav til verken meg selv eller Nando. Han har faktisk fått lov til å være hund, fått lov å snuse, kose seg, og ikke legge masse krav, kommandoer, mas og kjefting når han har gjort noe jeg ikke ønsker. Istedenfor ord, har jeg valgt å avlede ham eller å snu og gå vekk fra situasjonen. Bruker også mer håndbevegelser som han reagerer godt på.

Resultatet av dette, viser seg at nå at Nando har mindre stress i kroppen, han demper ikke seg selv mer med snusing, kløing, uling, bjeffing, fordi han trenger det ikke. Han tar mer kontakt med meg, han faktisk innbyr til å gå fri ved fot mange ganger frivillig!!! Og han logrer mye mer, er mer glad og lykkelig, akkurat som en Drent skal være. Selvfølgelig er det fortsatt situasjoner han kan bjeffe og være noe stresset i, men det går mye fortere over og han er lettere å avlede og få til å glemme situasjonen som utløser bjeffing / stresset. Og ikke minst er han jo da faktisk blitt mye mer lydig også!

Våre mål fremover har jeg bakhodet, men de kommer ikke frem når vi går tur, trener osv. De kommer etter hvert, og det er flere som kommenterer at Nando er ny hund! Han er så mye mer lykkelig og glad nå! Han elsker å trene, problemet har vært jeg som ikke har klart å lese ham rett , de signalene han gir meg. Men nå er jeg mye mer forberedt!


Fredag 15. november: Trøtt og lei trening....


Treningshelga 01. nov - 03. nov ble ikke helt som jeg hadde tenkt meg. Med helga for 14 dager siden i friskt minne og at Nando presterte fint da, hadde jeg store forventninger at nå var han gira og ville jobbe. Startet veldig fint med en "Jane spesial", figurant som løp utover og rett i belønning. Det var gøy for Nando, men når han skulle rundere og jeg igjen gjorde det enkelt for ham med at han fikk god påvirkning , så gadd han ikke løpe ut til figurant. Sånn var det gjennom hele helga. Nando gadd ikke noen ting. Han kunne finne figurant for å stå å se på løsbittet (og figurantene var flinke til å oppmuntre han til å ta det), men Nando bare ville snuse i bakken... Det var det han ville hele helga. Snuse , snuse, snuse... Fikk vel til 1 funn med melding og 1 tomslag ila hele helga. Ellers ville han bare løpe og snuse rundt. Han stakk ikke av , men meldte seg ut av all trening.

At Nando ikke vil ta løsbitt kom som en bombe på meg. Det har han ALLTID gjort. søndag fikk han søke i landsbyen, enkle søk og når han også da fant figurant og det ikke var noe spesielt å snuse på, så bare gikk han forbi uten å ta løsbitt! Nei, denne helga ville han ikke noe som helst enn å snuse. Jeg prøvde også med et par teigsøk for å gjøre det litt på han sine premisser, men han når han fant figurant, bare løp han forbi uten å ta løsbitt.

La ut dette i forskjellige Drent-grupper på Facebook, og tilbakemeldingene var de samme: Nando er utbrent når det gjelder rundering. Selv om jeg jo ikke har trent mye rundering med ham, så er han drittlei.

Konklusjon er å ta en lang pause fra rundering. Vi kan såklart trene spor og lydighet. Men rundering drøyer vi til over nyttår. Ei som har Drent på samme alder som Nando, bor i USA, hunden hennes er en så super apportør på fugl. Men i sommer, han gadd ikke noe som helst.., samme som Nando. Hun skrev til meg at de tok pause hele sommeren. I oktober satt de han på søk igjen, og han var mer gira og flink enn noen sinne! Han var også drittlei!!!

Hunder er som oss mennesker. Vi blir lei vi også! Og det hjelper og få en lang time out!

Sist helg var vi på rally-lydighetskurs i regi Vennesla Hundeklubb. Jeg hadde lagt syk 3 dager i forkant, så stakkars Nando hadde ikke fått mye verken tur eller stimulans i forkant. Men han klarte seg bra, og vi fullførte kurset, selv om jeg slet meg igjennom lørdag og søndag med hoste og en sliten kropp! Men hva gjør man ikke når man først er påmeldt et kurs!

Fremover nå så trener vi både spor, feltsøk og lydighet / kontakt. Rundering drøyer vi til over nyttår. Men ser alt nå at Nando er mye mer gira på alt, etter at vi har tatt det med ro i 14 dager ( jeg har jo vært syk, kanskje en mening med det da??????, he-he).

Mandag 21. oktober: Spor, lydighet, feltsøk, rundering!Siden sist har jeg lagt ut 3 spor til Nando med vinkler i alle retninger. Gutten har virkelig måtte skjerpe seg og konsentrere seg, men det har gått utrolig fint. Husker Aina sine ord om å ikke si noe, vente han ut, og det fungerer. Når Nando går av sporet, så lar jeg han selv jobbe seg inn uten å si noe. Han har fortsatt høy nese, men likevel samler han seg og kommer seg ned på bakken igjen og går fint sporene og plukker gjenstandene. Veldig godt fornøyd, også med lineføringa jeg selv gjør.

Vi trener lydighet både her og der, og Nando kommer mer og mer på nett. Han er fortsatt opptatt av omgivelsene rundt seg, spesielt om det er fremmede hunder der, men alt i alt, han tar mer kontakt med meg også da og vi kan faktisk trene på en bane, selv om det er fremmede hunder han ikke har fått sjekket ut helt!

Har lagt litt feltsøk til Nando og var også med på feltsøk i regi Mandal Hundeklubb sist søndag. Når jeg legger felt til Nando på Støleheia, er han løs og søker. Han jobber godt og kommer inn med gjenstandene. I Mandal turte jeg ikke ha ham løs, i tilfelle han ville ta seg en tur.., men han søkte og fant alle gjenstander innen god tid, selv om jeg hadde lina på ham.

Når det gjelder rundering, så begynner jeg mer og mer å knekke "Nando-koden". Jeg kjører lydighet (gøy da) på midtlinja før jeg begynner i søk. Jeg tuller og tøyser med Nando, men så stiller jeg igjen krav til ham med sitt, bli mens jeg går ut og gir figurant belønning / løsbitt. Men alt dette hjelper for å bryte den irriterende snusingen som han kan holde på med, og dermed falle helt ut av runderinga. I løpet av helga brølte Bjørnar og løp etter ham når han tullet med snusing og ikke hørte på meg, noe som resulterte i at Nando kom løpende til meg (bort fra Sinna-Bjørnar!!) He-he!

Ingen fare, i går var Bjørnar figurant for Nando, og Nando var like glad! :-)

Nå fortsetter vi slik, å trene på at Nando ikke skal stoppe å snuse, kjører bare funn, lydighet i forkant på midtlinja, kontakt, ha det gøy , men stille krav. Nando vet jo hva han skal, men velger ofte bort figurant for snuse....

En veldig fin øvelse var også "Jane-spesial". Det vil si at Nando fikk løpe etter en løpende figurant og rett i godbitskåla! Bare for å få opp figurant-interessen.

Om 14 dager blir det treningshelg på Evje i regi Mandal Hundeklubb. Gjett om vi gleder oss!

Moro å trene når jeg ser fremgang hos Nando. Tusen takk til alle som hjelper oss og gir oss gode råd i alle type treninger.

Her en liten videosnutt fra helgas trening: http://www.youtube.com/watch?v=wJrbHhkeJm8&feature=em-upload_ownerSøndag 29. september: Rundering, lydighet, men mest spor!

Helt utrolig at det er en måned siden sist oppdatering! For et par uker siden møttes Hilde, Bjørnar, Gunn og jeg til rundering på Støleheia. Jeg valgte momenter og lydighet i runderingen. Det var lurt og nyttig. Nando måtte konsentrere seg. Sitt, bli mens jeg går ut til figurant med løsbitt, tilbake, hele tiden måtte han følge med meg før han fikk gjøre noe. Veldig bra trening i begge økter!

Har trent lydighet på Kverna 3 onsdager i september, veldig bra trening for Nando. Trener også ro-trening der, at han skal forholde seg rolig sammen med meg uten at han gjør noe, men at han ser andre hunder rundt han trene. Synes det går veldig bra. Nå kan han fint trene med meg i lina, uten at han MÅ ha fokus på alt annet rundt seg.

Trente også litt rally-lydighet med Nina og Birgit sist uke. Nando liker dette, for det går så fort , så han må følge med meg. Jeg derimot må bli flinkere å gjøre det som står på skiltene!!!

I helga var det mange fra Kverna-gjengen som møttes på Evje til rundering. Pga elgjakta som startet der denne helga, ville jeg ha spor , helst begge dager, og det fikk jeg! Heldigvis ville Aina også ha spor, så jeg var jo superheldig og fikk henne nærmest som "personlig trener"! Hun var med og gikk alle sporene sammen med oss som hun hadde lagt.

Jeg har vært altfor "snill" med sporene jeg har lagt til Nando. Stort sett har jeg konsentrert meg om spor som er ca 500 meter lange, og likt et NRH B-spor. Et slikt spor er nærmest som en bue, ikke noe vinkler, og 4 gjenstander i sporet. Nando har jo stort sett gått bra slike spor, gjenstandene finner han nesten alltid, apporterer og gir meg. Men han blir jo "sløv" av og bare gå sånne spor, og han kan jukse, gå litt overvær, og gjenstandene har han sikkert ofte funnet på overvær , Nando bruker jo MYE overvær også i sporet. Dette ønsker jeg jo å få bort når han skal gå spor.

Derfor ble helgas spor helt annerledes enn de han var vant med. Første spor i går ble han frustrert og søkte hjelp hos meg når han "gikk av sporet", og han begynte å stress-klø og klynke. Så godt at Aina da ba meg være i ro, stå stille, ikke gi han noe slags hjelp, han måtte løse ting selv. Spor nr 2 i går gikk mye bedre, han korrigerte seg selv når han gikk av og han jobbet mer selvstendig. Når han gikk av sporet, så snudde han etter ca 3-4 meter, for da skjønte han at her ble det feil. Han prøvde søke hjelp hos meg, men når jeg var helt stille og ikke ga han noe respons, så stakk han snuten i bakken og fant løsning selv! Alle gjenstander fant han i begge spor.

I dag la Aina ut ca 250 spor med vinkler i alle retninger! Var spent på Nando om han husket noe fra i går, og gjett om! Jeg var også flink med bruk av lina i dag, og jeg sa ikke noe til ham, bare julaften hver gang han apporterte gjenstandene. Han løste ting mye fortere i dag når han gikk av sporet, han husket at hos meg var det ikke noe hjelp å få. Nando kan fortsatt lure meg litt, for noen ganger drar han avgårde med nesa godt plantet i bakken, men det var enkelte ganger feil (fordelen med å ha med sporlegger!). Men stort sett er Nando grei å lese i sporet.

Konklusjon: Legg korte spor, max 250 meter med masse vinkler! Merk gjerne slike spor, siden det er vanskelig å huske alle vinkler, men ikke "styr" Nando mot sløyfene. Legg spor over velta røtter, over store steiner, legg gjenstandene slik at han ikke tar dem på overvær. Nando har blitt utrolig flink til å plukke gjenstandene i sporet, før var han jo litt sløv der, kunne bare dytte borti dem uten og plukke dem opp, men nå logrer han som bare det og plukker gjenstanden og gir dem til meg!

HUSK STRAM LINE! Men samle inn lina når han har gått av sporet, så han ikke får gå feil for langt. Når nesa går opp, stopp opp. Vent til nesa går ned i bakken igjen! Jeg selv skal ikke "løpe" etter Nando selv om han går med nesa i bakken og durer fremover, jeg skal gå i rolig tempo med stram line! Selv de gangene jeg VET 100 % at han går rett, jeg skal gå rolig.

Høres veldig enkelt ut og så klart "sånn er det jo å gå spor", men vi vikler vel oss alle inn i et mønster der vi tror at hunden går supre spor for den finner jo alle gjenstandene, men så viser det seg at det ofte kan være pga tilfeldigheter eller overvær på gjenstandene, og så har kanskje hunden kuttet store deler av sporet!

Noe jeg tar med meg fra treninga i helga er: Kan en hund gå et 250 meter spor med masse vinkler, utfordringer og gjenstandene lagt f.eks bak ei rot, nede i ei grop, ja da vil et 500, 600 eller 700 meter spor og enda lengre spor som går i bue og i vanlig skogsterreng, ikke by på så store utfordringer for hunden! Terrenget i sporet til Nando i dag, var tørt, kvistete og ikke så mye fert som i skog/mose. Så jeg er bare superfornøyd med all den lærdommen jeg har fått i helga, og så glad jeg valgte spor begge dager! Og veldig fornøyd med hvor fort Nando lærer!


Lørdag 31. august: Rundering (igjen) og litt lydighet (igjen)!Ja startet ferieuka med trening på Evje. Søndag 18. august møttes Hilde, Bjørnar, Olaug, Marian og jeg til rundering på Senum. I pøsende regnvær... Jeg var der litt før de andre og lot Nando løpe løs mens jeg tråkket løypa vi skulle rundere. Nando var med meg hele tida.

Men, når det var vår tur, så vil jeg rett og slett si at Nando "nektet" å rundere eller trene... Han løp ut, fant Marian, gadd ikke å gå hen, men bare gikk og snuste, snuste, snuste , SNUSTE!!!! OMSIDER går han hen tar bittet og kommer til meg (spytter det ut, noe han heller aldri gjør) og påvisning gidder han knapt. Han vil bare SNUSE!!! Neste slag , fin fart på vei til Olaug, så tar han av, og løper ned på grusveien. Heldigvis liten trafikk der, det er heller ingen folk som er der, hva gjør han der da? Jo han skal SNUSE!!!! Kommer omsider og blir lagt i bilen.

Økt to trekker jeg figuranter lengre inn i løypa. Marian gir flott påvirkning til Nando, og han står og ser henne løpe ut. Han blir sendt, løper halvveis, så snur han og løper en annen vei (der han var før), og bare SNUSER, SNUSER, SNUSER.... Det var ikke snakk om å rundere denne dagen. Jeg kunne gjort hva som helst. Om så jeg hadde hatt han i langline, så hadde han ikke ville gjøre noe korrekt! Rett i bilen og det var den treninga!

Mandag skulle vi jo kjøre til Sirdalsheiene. og da kjørte vi jo forbi Evje. Jeg klarte ikke få gårsdagens elendige trening (eller mangel på sådan) ut av hodet mitt... Jeg bare MÅTTE prøve han igjen. Kjørte innom Senum og så la jeg ut en sekk og jakke med løsbitt, og tråkket opp også til tomslag.

Nando runderte som en gud! Funn og melding. Tomslag, perfekt. Funn og melding. Tomslag, perfekt. Ikke noe tull eller snusing! HVORFOR??? Vi var der jo i går da han var helt tulling?? Vel, jeg kunne fortsette ferien med god samvittighet. Nando gjorde jobben sin!

Vi har ikke trent så mye lydighet på bane siden sist, men jeg har gått fri ved fot i skogen og jeg har apportert med ham i skogen, og da er han alltid helt løs. Han er så flink da. Jeg må nå bli flinkere til å gjøre dette på typiske treningssteder, altså baner.., for det er jo her Nando sliter.

I helga er jo nesten alle opptatt med MH, vannprøver, lydighetsstevner osv...., så ikke så lett å få til noe organisert trening da, så derfor kjørte jeg til Støleheia og la ut ei runderingsløype på egen hånd.

Ca 300 meter logget jeg på midtlinja. Gikk ut tomslag, tomslag, funn, funn, tomslag, funn, tomslag. Merket hvor funnene var med sløyfe på midtlinja for å være sikker på at han ikke skulle feilmelde.
Merket også på midtlinja hvor jeg skulle sende han ut.

Jeg hadde gått ca halvannen time tur med ham før, så derfor drøyde jeg et par timer til vi kjørte opp og tok løypa.

Jeg hadde ikke lagt ut løsbitt på gjenstandene, jeg ville prøve bringkobbel. Kanskje dumt med tanke på at nå ville jeg først og fremst se at Nando ikke tullet når han skulle rundere, men jeg falt for fristelsen. Han har ikke brukt bringkobbelet siden begynnelsen av juni når vi runderte. Da snappet han det på vei ut.

Jeg var spent på hvordan dette ville gå, også med tanke på bringkobbelet.

Tomslag: Perfekt, ikke snapping av bitt.
Tomslag 2: Perfekt igjen, ikke snapping av bitt.
Funn på jakke: Tok bringkobbel, melding og påvisning
Funn på sekk: Tok bringkobbel, melding og påvisning
Tomslag 3: Løp ikke så veldig langt ut, det var litt bratt der, kanskje derfor? Men ikke noe snapping.
Funn på bukse: Tok bringkobbel, melding og påvisning.
Tomslag 4: Et NYDELIG slag, akkurat som det står i boka! Og ikke snapping av bitt!

Der ga vi oss, og det var planen også. Vi fulgte planen

Gjett om jeg var fornøyd!!

Men dagens store spørsmål er:

Hvorfor yter Nando 100 % så bra når jeg trener på denne måten med ham? Er det hele settingen? At det kun er jeg og han der i skogen? Men lukter i skogen er det jo uansett? (tenker på den søndagen han bare snuste...) Han fikk ikke løpe løs i løypa før vi runderte i dag, så alt skulle tilsi at han hadde lyst å sjekke litt ut på egenhånd, men det gjorde han ikke.
Han liker jo figuranter, hente bittet og ut og få belønning. Skulle tro kjedelige gjenstander ikke er så gøy å melde på? Er det jeg som er annerledes? Men jeg mener selv jeg oppfører meg like positivt uansett hvordan runderingsløypa er.

Får konkludere med at jeg ikke må trene rundering for ofte med Nando. Uansett yter han best når det går et stykke tid imellom, f.eks 14 dager. Det er nok lurt å gjøre som jeg gjorde i dag, for å hjernevaske Nando på at dette er sånn det skal gjøres! Så han får flere gode erfaringer og ros på sånn som han jobbet i dag.
Når vi runderer neste gang med figuranter, er det løsbitt igjen. Bringkobbel skal brukes veldig sjelden, også her må det gå lang tid imellom han bruker det, da feilmelder han ikke.

Huske å starte økten med å bare ta noen enkle meldinger med løsbitt på midtlinja før vi starter.

Vel, koder er til for å knekkes, jobber enda med Nando-koden, men bevares, det er jo store fremskritt bare fra i fjor på denne tiden. Og alt jeg lærer selv med å jobbe med Nando.

Legger ved et bilde som ikke har noe med trening å gjøre (eller er jo fellesdekk da!). Fra turen i går sammen med Frida og Sissel.
Fredag 16. august: Rundering og litt lydighet

Søndag 11. august møtte vi Gunn med Bonzo, Kari og Steinar med Azlan, Charg og Ailo, Inger Lise og Ivan med Sarah på Senum, Evje.

Fy meg for ikke har skrevet i bloggen her nå, nesten en uke etter trening!!! Hadde to økter med Nando, og det jeg husker er at han ikke var like lydig i runderinga som han var på fredagen. Nando runderte, gjorde funn, gikk greie tomslag, men var litt opptatt av lukter rundt forbi, og var ofte ukonsentrert. Men bevares, i forhold til det han var for et år siden, er jo dette barnemat!! Han stakk i alle fall ikke av slik at jeg måtte bryte runderinga. Litt tull og tøys, men fikk han tilbake og satt han i rundering igjen. Moro med nye figuranter; Inger Lise og Ivan.

Jeg vet ikke hvorfor Nando ikke var like flink (eller konsentrert) som på fredagen. Kom til å tenke på at kanskje det var for tett trening?? Bare en dag imellom?? Kanskje han var litt lei, kanskje enda sitter det litt igjen i formen etter angrepet?

Tja, ikke noe å lure på mer. Til helga skal vi til Evje og gå spor og rundere! Gleder meg!!!

Her kommer en del bilder som Steinar Kjelland tok fra søndagens rundering:


Lørdag 10. august: Rundering, spor, rundering, lydighet
Hva, en måned siden siste oppdatering her! Helt utrolig..., Men vi har jo trent, her kommer en oppsummering:Tirsdag 14. juli møttes Kari Strædet, Jannicke Joreid og jeg på Evje og jeg valgte rundering første økt og spor andre økt. Super rundering, husker ikke hele løypa, men husker jeg var veldig fornøyd med Nandos rundering, funn, men også en del tomslag, og gutten tullet ikke. Takk til Inger Lise som styrte midtlinja for oss. Kari hadde lagt ut spor til Nando, et morsomt spor, hvor hun gikk over røtter og stein, sånt er vi ikke vant med. Nando gikk sånn tålig, fant ikke mer enn 2 gjenstander, og måtte ha en del hjelp av sporlegger Kari som var med oss. Men gøy og få et nytt type spor!Sporloggen fra 16. juli, ikke helt fornøyd, og fikk en del hjelp fra sporlegger Kari, men moro å få en ny type spor med over steiner og store røtter.Vi har trent lydighet innimellom med tanke på de 3 gjenstående momentene i NRH-appellen, og status er at apport går veldig bra nå, innkalling tror jeg også vil gå bra på en prøve. Fri ved fot er vår STORE utfordring, men ser det går fremover. Må leke Nando opp med draleken vår , og da får jeg han på nett. Og det er lov å leke opp før prøven! (jada, skal ikke være nødvendig og leke opp hunden før en lydighet øvelse, men når det funker best, så gjør vi det!)


Så ble det ca halvannen uke uten trening pga skaden Nando ble påført etter angrepet fra to hunder.

Men i går fredag møtte jeg Kjetil og Wenche på Evje. Super rundering igjen! Var jo Nandos første treningsøkt etter angrepet, men gutten runderte som bare det! Eneste jeg reagerte på var at han var tregere ut på påvisning, noe han alltid har løpt som ei kule! Det kan være noe han har "glemt" litt etter sjokket fra angrepet, jeg ble gjort oppmerksom på dette av instruktør Marit Karlsen, at det kan være ting Nando kan ha "glemt" eller noe går tregere.. Kanskje dette var det? Men det var jo ikke noe problem, bare fikk figurant til å rope på ham på påvisning. Fy til meg på siste slaget hvor Nando kom inn med melding, og jeg ikke trakk langt nok frem, så Nando måtte løpe TILBAKE til meg...

Kjetil mistet mobilen sin i skogen når han var figurant. Mens han gikk spor med Joppe, gikk vi ut for å prøve finne den. Ringte nr, og hørte den lå et sted i nærheten. Vi gikk mot lyden, men så stoppet det å ringe. Idet jeg skal til å ringe opp igjen, drar Nando i langlina og løper litt bort, graver og så står han med mobilen i munnen før jeg har fått ringt opp igjen! Flink gutt det! "Søk felt" kommandoen kan han! DET fikk bli andre økt, ikke vits å tyne det for mye. Nando var sliten etter første økt, og når jeg var så fornøyd, ja da gir man seg!!I dag kjørte jeg på Støleheia og la ut et spor, 3 gjenstander + slutt. Lot det ligge ca 2,5 timer. Så kjørte vi opp og gikk det. Men før sporet trente jeg lydighet. Nando var så flink, både apport og gikk fri ved fot kjempebra. Vi gikk ikke lenge da.., men skal jo trene korte økter!

Sporet gikk Nando super bra. Jeg hadde merket litt underveis, men trengte ikke se etter båndene, Nando gikk veldig bra, og gjenstandene husket jeg ikke hvor jeg hadde slept ned, men Nando fant alle og apporterte dem! Kjempefornøyd med å se at han gikk så bra spor, og jeg husket nå på å holde stram line når han gikk rett, og stoppet han opp, slak line, og lot han selv jobbe med å finne sporet igjen. Jeg sa ikke noe, bortsett fra når han apporterte gjenstandene (10 poeng til meg for å holde kjeft under sporet!!)

Ikke så gal sporlogg dette! Og Nando fant alle gjenstandene, jeg husket ikke hvor jeg hadde slept dem ned.I morgen er det runderingstrening på Evje igjen, gleder meg!! Velger å ta en lengre rundering første økt, og om det blir en andre økt, så blir det kun bringkobbel-trening rett ut på figurant. Nando har hatt en tendens å snappe bittet uten funn, og nå vil jeg prøve å få dette på rett plass igjen.Tirsdag 09. juli: Spor, fellestur og lydighet
Nando spor 09. juli
Vi har trent noe lydighet siden sist, litt med Nina og Oscar, og også alene på forskjellige steder som bl. a Bergstøl, Torridalshallen, bak Filla, Vennesla HK. Apporten går bedre når, Nando apporterer jo alt, men på en lydighetsbane når han får beskjed om å apportere, så skjer det at han velger og ikke løpe ut, vil heller snuse eller gjøre noe annet. Men siden jeg har jobbet mer med å oppmuntre han også på vei ut, så går det som sagt bedre. Fri ved fot er og blir en vanskelig øvelse for Nando. Han er på og av. Noen dager går han nesten som en elitehund med blikket festet i panna mi, andre dager så daffer han med eller stopper og snuser..... Vel, vel, det er bare å fortsette å trene....

Torsdag 27. juni ble vi med fellestur i regi Vennesla Hundeklubb. Vi gikk fra Rimi Vikeland og ca halvannen km langs gangsti, underganger. Vi var 9 hunder. Noen kjente Nando fra før, et par var nye. Nando brydde seg ikke så mye om de andre hundene, bortsett fra ei Golden frøken , Oda! Hun lukta visst veldig godt! Men dette er veldig god sosial trening, og skal prøve å få vært med på disse fellesturene som er hver torsdag.

Litt utstillingstrening har jeg også fått gjort med Nando, og han løper veldig fint og står bra! Jeg må bare huske å løpe fort nok, og det mener jeg at jeg gjør nå!

I dag kjørte jeg opp på Bergstøl. Gikk en liten tur og trente lydighet på plassen. La så ut et spor til Nando som ble litt lengre enn beregnet. Nesten 600 meter. Mens sporet godgjorde seg, gikk vi ned til Bergsvann og Nando fikk svømme og hente dummyen i vann. Nando fikk en timeout i bilen på ca 15 minutter før vi gikk sporet som da var ca halvannen time. Tok sporoppsøk og Nando gikk som ei kule!!! Fant første gjenstand, andre gjenstand, tredje gjenstand måtte jeg trekke han litt tilbake så han fikk snuse den opp. Jeg hadde gått tom for merkebånd, så siste stykket hadde jeg ikke noe holdepunkter, bortsett fra nesa til Nando! Den er jo super, han tok oss til slutten hvor han fant siste gjenstand! Kanskje det var svømmeturen som gjorde at han raste igjennom sporet i dag, og som dere ser av loggen, så gikk han jo knallbra!

Spor er gøy, men nå håper jeg at det kan bli noe runderingstrening igjen snart!


Søndag 23. juni: Felles spor og alene rundering:


Torsdag var det sommeravslutning i Mandal Hundeklubb på Tjaum, Lindesnes. Hilde hadde gått ut spor de forskjellige lagene. Jeg og Nando kom på lag med Bonzo til Gunn og Millie til Olaug. Vi var eneste lag som ikke hadde noe godbiter i sporet, kun lukta etter Hilde! Det var 17 gjenstander inkludert 4 quiz-ark. Vi var et godt lag, alle hundene jobbet utrolig bra, og ble en hund sliten, så satt vi en annen på sporoppsøk, og vi fant alle gjenstander og quiz-ark! Tungt å gå i 23 varmegrader og mygg, knott, fluer..... Dette tror jeg var første gang Nando har gått spor sammen med andre hunder. I begynnelsen var han jo mest interessert i Bonzo og Millie, selv om han jo kjenner dem, så er det mer gøy å følge med  på hva de gjør! Men Nando skjerpet seg fort, og etter hvert var mer eller mindre kun interessert i følge sporet etter Hilde. Og han gjorde sin del til at vårt lag klarte å finne alle gjenstander / quiz-ark. Veldig stolt over at Nando taklet dette så fint! En god erfaring, og dette kan gjerne gjentas innimellom. Godt at hundene kan lære seg å gå flere sammen og å jobbe og konsentrere seg om det de skal, å gå spor!

I går lørdag tok meg med Nando på en tidlig morgen tur på Saga. Han løp løs deler av løypa (utenom hovedløypa), og han holder seg i nærheten av meg. Kommer når jeg plystrer og ellers også. Trente en del fri ved fot, og det går veldig fint i skogen, innkalling blir jo sånn naturlig trent, og så la jeg inn et par apporter, Nando var så på nett og gjorde alt jeg ba ham om!

I dag har jeg vært "sosial" med familie-besøk i form av fotballkamp og middag på byen. Derfor la jeg opp ei runderingsløypa på morgenen til Nando på Støleheia hvor han skulle få litt hjernetrim siden han ble alene noen timer utover dagen.

Gikk ut alle tomslag og to funn, sånn at det var tråkk etter meg overalt! Gikk ut tomt, funn, tomt, tomt, funn, tomt.

Tok Nando ut av bilen , lot han løpe litt fritt, og satt på han bringkobbel (som var heist opp) og treningsvest. Nando jobbet som en gud! Nydelig tomslag venstre side, funn med løsbitt på jakka høyre side, melding, påvisning. Nydelig tomslag venstre side, nydelig tomslag høyre side, funn med løsbitt på sekk venstre side, påvisning, og så tomslag tilslutt høyre side! Nando tenkte ikke på å gjøre noe tull, han bare jobbet! Veldig fornøyd! Neste gang skal Nando få figuranter i løypa igjen, men noen ganger er det greit å trene sånn også med gjenstander.

Konklusjon: Merker mer og mer at Nando jobber mye bedre med alt etter at jeg begynte å trene 100 % positivt! Og i tillegg klikker-trening. Nando har mer fokus på meg og vil så gjerne jobbe for klikket! Og det at jeg alltid er blid og vennlig (sluttet og si "nei", "slutt", "kutt ut" osv., osv) gjør at Nando har sluttet å dempe med å f.eks ikke komme til meg men heller stå å snuse i grøfta eller velge meg bort fordi "mor er jo litt sinna, så jeg holder meg unna". Nei, nå vet han at å komme til meg alltid betyr klikk, belønning, ros, skryt og både jeg og han er jo mer gladere når vi trener!!! Vi fortsetter og trene som vi gjør med både lydighet, spor og rundering! Noen dager kan han være litt mer ute av fokus, men da er det jo bare å kutte ut og gjøre noe helt annet! Hunder har gode og mindre gode dager de også! :-)Søndag 16. juni: Rundering med litt krøll, men egentlig veldig fornøyd!Startet med å ha Nando på bringkobbel som var godt "hengt" opp så det ikke skulle være mulig å få tak i det. Brukte tid hjemme før trening, og mente nå var det heist godt nok opp så han ikke fikk tak. Sendte Nando ut på første slag med funn. Hørte han hadde frustrasjonsbjeff, og inn kommer han til meg MED bringkobbel!! Gunn hadde sett at Nando så henne, og så brukte han all sin kraft, makt, tid, og ja gud vet hva, til å klare å ta bringkobbelet, selv om Gunn viste frem løsbittet! Den gutten har egne meninger! Han kom inn til meg stolt som en hane med melding via bringkobbel!

Vel, fikk hjelp av Gunn til å idiot-sikre at fremover fikk Nando ikke tak i bringkobbel! Litt klabb og babb i begynnelsen, men så fortsatte resten av økta veldig bra med funn med løsbitt og to-tre tomslag! Nando jobbet så fint!

Økt to. På vei opp fra bilene, så jeg at Nando ble helt rar, han siklet, klapret tenner, og ikke minst snuste helt vilt i bakken på vei opp. Sendte han ut på direkte funn, men jeg burde egentlig latt være. Nando hadde tankene sine et helt annet sted. Han virret og snuste og surret. Kalte han inn og sendte på nytt. Han løp ned og fant Vesla, men han bare så på henne og løp avgårde uten ta melding. Det er IKKE Nando, så han var helt ute av fokus! Så løp han nedover mot bilene , heldigvis stod Gunn med Bonzo der, hun så han kom, og sa "gå tilbake", og Nando snudde og løp til meg som stod fortsatt i runderingsløypa!

Jeg trakk da alt fremover i løypa, satte ut figuranter lengre frem for å komme bort fra det som måtte lukte eller friste. De som hadde tisper sa at ingen hadde antydning til løpetid, så var det var han fikk snusen av, aner jeg ikke.

Vel, på han igjen, og nå fikk Nando 4 funn + et ufrivillig tomslag og så funn, og alt gikk helt perfekt!

Konklusjon: Jeg vet ikke hva det var som fikk Nando ute av fokus, men jeg tenker ikke mer på det. Sånt kan skje, og vil skje igjen!

Det jeg er fornøyd med er at jeg selv ikke ble sinna eller hevet stemmen mot Nando når dette skjedde. Han kom tross alt tilbake til meg innen noen minutter (selv om de føltes som timer!)

Så er jeg også fornøyd med at Nando fungerte 100 % igjen, bare jeg trakk han lengre frem i løypa og startet på nytt, da hadde han ikke lengre fokus på det som hadde distrahert ham.

Og så er jeg veldig fornøyd med at han faktisk løp tilbake til meg når han møtte Gunn og Bonzo nede ved bilene, og hun sa til ham "gå tilbake"!

Alt i alt en kjempefin treningsdag, litt kluss, men alt løste seg jo likevel til det beste, og jeg ser igjen at den positive treninga hjelper meg med at Nando kommer i fokus igjen etter å ha blitt sporet av!

Vi fortsetter fremover som vi gjør, treningen fungerer veldig bra. Nando løper utrolig fint ut både ved funn og tomslag og har flotte buer. At han lett kan bli distrahert av noe, det må jeg bare leve med, men jeg må gjøre som jeg gjorde i dag, ikke bli sinna, eller kjefte, eller heve stemmen, det gjør saken ikke bedre. At jeg var like positiv i dag, tror jeg gjorde sitt til at Nando tok seg sammen og fungerte helt flott igjen!Fredag 14. juni: Rundering, ordentlig rundering!Søndag 09. juni møttes Hilde, Bjørnar med Ask og Storm, Gunn med Bonzo , Marian med Dennis og Astazou, jeg og Nando på Støleheia.
Dagen før hadde jeg prøvd Nando på bringkobbelmelding, bare på gjenstander. En sekk og ei jakke la jeg ut, og han fikk to tomslag. Han plukket ikke bringkobbel utenom når han meldte på jakka og sekken. Derfor tenkte jeg å bruke bringkobbel også på treninga søndag.
Men, Nando plukket bringkobbel på vei ut, men han løp ut til figurant, og så inn til meg. Ok, sånn.., bob, bob.. Men neste var tomslag, og han plukket bringkobbel. Jeg valgte da og droppe bringkobbel resten av dagen!

Og resten av dagen ble skikkelig suksess! Figuranter fikk løsbitt. Nando fant alle, meldte fint med løsbitt, påvisning, og han hadde også 2 tomslag første økt og 4 tomslag andre økt, og han stakk ikke av fra tomslagene, han runderte faktisk! Fikk også lurt inn en passering på siste slag, det var så moro! Gutten var så på lag med meg. Klikker var med, og er sikker på at denne forsterker at Nando kommer inn til meg fra tomslag!

Trening fremover: Glem bringkobbel i runderinga. Bruk løsbitt og fokuser på at Nando runderer og takler tomslagene!

Spor: Nando gikk et ca 19 timer gammelt spor lørdag, lengde ca 500 meter som jeg la ut fredag. 4 gjenstander. Han fant 2 av dem. Gikk et veldig bra spor, fornøyd med sporinga på Nando. Nå skal jeg begynne å kutte ut merkebånd, sånn gradvis. Selv om jeg ikke styrer Nando (prøver og tror jeg ikke gjør det), så likevel vet jeg jo når han går rett/feil. Må nå begynne å legge kortere spor, uten merking, og se at jeg stoler på at Nando gjør rett!
Øvelse gjør mester! Nando tar mye mer kontakt med meg pga klikker-treninga! Skulle ønske jeg kunne bli flinkere til å trene enda mer sosialiserings-trening, oppsøke steder med forstyrrelser og trene med Nando. Jeg er jo så glad i å gå turer på heia, orientering og i det hele tatt være i skogen, men det blir jo ingen sosial trening for Nando! Jeg må skjerpe meg!!!!
Fortsatt kontakt og lydighetstrening


Siden sist vi oppdaterte her, så har vi ikke fått trene verken spor eller rundering. Men lørdag 25. mai var Nando test-hund for figurantene i Mandal Hundeklubb som skulle gå igjennom banen og trene. Mandal Hundeklubb skal arrangere MH-test siste helga i august. Nando gikk gjennom MH-testen september 2011, og moro se hvordan han gjorde det nå. Kjeldress og skrammel var lik reaksjon. Spøkelsene bjeffet han mer på nå enn sist, men han gikk jo rett bort til dem når han fikk lov. Heksa gadd han ikke ta kontakt med, litt som forrige gang. Nando er skuddberørt, men ikke skuddredd. Nando er blitt litt mer reservert enn fra sist, men det er jo naturlig med tanke på at han er blitt mer voksen. Er veldig fornøyd med hvordan Nando reagerer og ikke minst avreagerer på en slik test.

Ellers har vi vært på foredrag med Arne Aarrestad fra Siddis Hundeskole som trener 100 % positivt. Har nå holdt på med denne treningsmetoden i ca halvannen måned sammen med klikker og håndtarget. Bente Borsheim har startet opp Siddis avd. Sørlandet her i Kristiansand, og vi har vært på fellestreninger + at Bente, Nina (med St. Bernhard Oscar og valpen Louie) og jeg har møttes litt innimellom og trent.

Det jeg kan si er at Nando er blitt mye flinkere til å ta kontakt med meg når vi går tur, og også når vi trener hvor andre, fremmede hunder er rundt. Han har sin "comfort-sone" , han bjeffer om andre hunder kommer for nærme som han ikke kjenner, men det har vel vi mennesker også (selv om vi ikke bjeffer alltid). Han er lettere å få i lek nå (det viste også nå når han var MH-test hund, Hilde fikk han i skikkelig dra-kamp lek!!!). Og med meg vil han også leke drakamp!

Har nå lært og ikke minst erfart, at å brøle "nei", "fy", "kutt ut" osv.. , egentlig ikke fungerer..., Nando bryr seg ikke om jeg sier dette aldri så strengt og brøler, men om jeg roser han når han gjør noe positivt, så lyser han opp og er så ivrig og ta kontakt med meg! Gjør han noe uønsket, så har jeg nå en kontakt-lyd, hvor jeg avleder ham og han kommer til meg og får belønning. Denne må såklart trenes veldig på, vi er fortsatt i start-fasen!

Vi skynder oss sakte fremover! Ser fremskritt allerede! Nando er en super gutt som fortsatt er litt redd / engstelig med møte med fremmede hunder. Men når han har "klarert" dem, så bryr han seg lite om dem, og holder kontakten med meg. Det er dette vi nå jobber videre med og forsterker, med at vi deltar på fellestreninger i forskjellige miljøer og ikke minst steder! Folk, biler, syklister osv, bryr han seg lite om.
Fredag 17. mai 2013: Runderingstrening og lydighet/kontakt


Forrige helg møttes Hilde, Bjørnar, Gunn og meg på Evje for å trene rundering. Med runderingskurset friskt i minne, startet vi med å henge opp sløyfer i løype hvor vi skulle sende, hvor figurant skulle sitte og hvor vi skulle ta imot hunden. Vi la opp til 7 slag. Før de andre kom lot jeg Nando få løpe fritt i ca 10-15 minutter, trente også litt innkalling fra sitt.

På første økt startet jeg med innkalling. Nando fikk også en påvirkning på figurant med å la han se at figurant gikk ut, så trakk jeg ham bort og sendte ham. Han startet med å løpe ut, men så snudde han, og løp over midtlinja og ut på andre sida, og så kom han tilbake og løp rett ut på figurant! Jeg sa minst mulig, ropte vel på ham èn gang, men Nando løste jo oppgaven. Inn med melding og påvisning. Tror jeg hadde ca 5 slag på Nando med funn og melding, og alt gikk veldig bra.

Økt 2, startet med innkalling, litt kortere avstand nå. Så fikk Nando 3 slag, på 3 nye steder. Alle slagene var helt perfekte, ikke noe tull!

Ifølge Marit's plan skal jeg fortsette slik et par ganger til, så skal jeg legge inn et tomslag, og så igjen kjøre økter med bare funn. Er veldig fornøyd med at Nando nå nesten er helt tulle-fri i runderinga!

Utenom brukstrening, så har vi nå deltatt på treningene til Siddis Hundeskole avd. Kristiansand, hvor Bente Borsheim er instruktør. Selv med ukjente hunder rundt, så tar Nando mer kontakt med meg og klikkeren er selvfølgelig med. Sist mandag hadde vi innkalling. Pga trafikken er så nærme, vil jeg ha langline på Nando, men det gjør jo ikke noe. Bente observerte at jeg må HELE tiden jobbe med å få Nandos oppmerksomhet. Han løp til meg når jeg ropte, men så kan han velge å løpe forbi for å snuse i bakken. Vi prøvde med at jeg var fullstendig klovn hele tiden, og da var Nando veldig gira og ville leke med meg.

På økt to så holdt en medhjelper Nando i lina, Bente gikk ut med en kul leke og slang med den. Jeg ropte på Nando, han så knapt på Bente, og løp rett til meg for leke med vår tauball. Gjentok, og samme skjedde! Hadde Bente vært en hund, så hadde nok ikke Nando kommet rett til meg, men et sted må man jo begynne med å legge på forstyrrelser! Jeg er veldig fornøyd med fremgangen. Samme når vi går tur, Nando tar mer kontakt nå, for å høre klikket! Bente sa jeg på neste trening skal prøve å la Nando apportere, selv om andre hunder er rundt og trener. Håpet er jo at han ikke skal bry seg så mye om alt rundt ham når vi holder på.

Mandag 06. mai 2013: Runderingskurs i helga


I helga var vi på runderingskurs i regi Mandal Hundeklubb. Instruktør Marit Karlsen. Marit må være verdens beste instruktør. Hun har løsninger for alt! Det var hun som var dommer når Nando tok bronsemerket, og vi var på brukslydighetskurs med henne i fjor høst. Vel, litt oppsummering fra helgas kurs:

Første økt lørdag, Nando startet (heldigvis så instruktøren fikk se hva jeg mente), med å springe litt tulling i det jeg sendte ham ut på første slag. Han løp ikke langt, og fikk kalt han inn etter et par minutter. Nando fikk da se en figurant gå ut, trakk han tilbake og så sendte. DA var han i gang! Alle hundene skulle ha 6 funn med meldingen på denne økta, også Nando fikk det. Men vi brukte påvirkning også på andre slag. Resten av slagene så var han i gang og trengte ikke noe mer påvirkning. Nando fant alle figuranter, fine meldinger inn til meg og påvisning.

Økt to startet vi med at jeg slapp Nando løs uten å si noe. Marit ville se hva han gjorde. Nando løp litt, men både jeg, Marit og alle figuranter stod på midtlinja og pratet og brydde oss ikke om Nando. Han var jo heller ikke satt i trening, han kunne løpe løs og kose seg. Det som skjedde var at Nando etter et-to minutt, begynte å ta kontakt med oss. Han "tigget" litt om at det skulle skje noe. Han hadde ikke noe behov for å løpe og tulle. Dermed satt vi han i jobb! 3 perfekte slag med melding/påvisning!

Søndag var første økt 6 slag hvor et av dem var tomslag. Startet med å sette Nando i sitt, bli gå fra og innkalling. Repetisjon. Han kom som ei kule! Så ble første slaget med påvirkning med at Nando så en figurant gå ut, vi trakk oss vekk så sendte vi. Slag 1 og 2 perfekt. Så var jeg spent på tomslaget.., er  jo da ofte Nando tuller siden han han ikke kan komme inn med melding til meg. Men et nydelig tomslag, og han nølte litt, men kom så til meg, jeg viste hånda med KLIKKEREN og godbit!!

De 3 resterende slagene med funn/melding gikk helt perfekt!

Økt 2 søndag: Innkalling før rundering. Slag 1 perfekt. Slag 2: Nando løper flott ut, jeg roper "her er vi", ser ut i skogen at Nando plukker noe fra bakken, jeg tror det et bittet han har mistet på vei inn, men så kommer han med godbiten-boksen sin! Samtidig kommer figurant frem og beklager at han hadde mistet boksen med godbiter på vei ut. Nando fant altså boksen med godiser, plukket opp og ga den til meg! Gjett om jeg ble stolt da!!!! (selv om det var jo helt utenom rundering, men gutten er jo lært opp til å plukke gjenstander!!). Vi sendte figurant ut på nytt med løsbitt og godbitboksen, og Nando gjorde et perfekt slag!

KLIKKEREN var med under hele kurset! Nando fokuserer bedre når han ser klikkeren i høyre hånd og belønningen i venstre!

Hva vi skal jobbe med videre: De neste 3-4 gangene fremover som vi runderer:

Gå opp løypa UTEN hund. Tenk hvor du vil sende, hvor du vil ta imot hunden.

Ikke bruk midtlinja enda, men gå litt ut fra den for å ta imot hunden. Etter hvert skal du såklart kun gå på midtlinja, men under innlæring kan du gå litt fremover i skogen for å ta imot hunden både på tomslag og melding. Husk å gå tilbake til å ta imot i "skogen" om Nando begynner å tulle når jeg bruker midtlinja etter hvert.

Start med Nando i sitt, bli, gå fra og innkalling. Variere litt på å sette ham ut i skogen og kalle ham inn, sett ham på midtlinja og kalle inn, variere også avstand. Noen ganger bare kanskje 4-5 meter og så "på plass". Nando må komme i rett modus. Klikk, belønn! Gi også litt nå fremover påvirkning på første slag:

La Nando se figurant gå ut, si "runder" og trekk ham tilbake. Når figurant er på plass kan han sendes.

Etter 3-4 runderings-treninger (økter), legger jeg på nytt inn et tomslag.

På tur i skogen trener vi også innkalling og fri ved fot. F.eks : Kall inn fra sitt til stien. Gå fri ved fot ut skogen, og omvendt. Kall inn med at Nando sitter på stien og jeg står ute i skogen. Gå fri ved fot inn til midtlinja. Husk at når Nando skal sendes ut på slag skal han sitte! Nando trenger lydigheten inn i runderinga. Dette fungerte veldig bra i helga, Nando satt kjappere ned og neste av seg selv i det jeg stilte ham opp for å sendes ut!

Et supert kurs! Lærte så mye. Hodet mitt er fullt av inntrykk, nå er de skrevet ned og jeg vet hva jeg skal jobbe med fremover når det gjelder rundering. I tillegg må jeg si at jeg nå begynner å se veldig gode resultater med bruk av klikker! Har holdt på ca 1 mnd nå, i ALLE sammenhenger er klikker med! Nando tar mer og mer kontakt og velger meg fordi han vil ha "klikket"!!! Måtte denne gode trenden vare!!!


 Søndag 21. april 2013: Klikkertrening og spor


Med god hjelp av Nina er vi igang med klikker-trening. Jeg må få bedre kontakt med Nando når vi skal utføre lydighetsøvelser, spesielt øvelsen fri ved fot, hvor han ofte ramler fort ut og heller finner på noe annet å gjøre, som f.eks bare stoppe og snuse i bakken, eller springe bort til ei grøft for å lukte eller om det er andre forstyrrelser i nærheten (spesielt andre ukjente hunder da).

Det er idag akkurat 14 dager siden Nina ga meg innføring i rett bruk av klikker og også bruk av target-stick og håndtarget. Klikker er med overalt! Og fra og ikke ta mye kontakt med meg, begynner nå Nando å se på meg ta mer og mer kontakt, klikk, godbit, klikk, godbit osv. Han liker dette , akkurat som han selv får bestemme litt og så kommer jo belønning og ros. Også håndtarget begynner han å få inn nå. Dette er jo supert når vi etterhvert går fri ved fot. Må jo fjerne hånda gradvis, litt lengre opp osv, men alt til sin tid. Synes Nando gjør gode fremskritt siden dette enda er så nytt for ham.

I tillegg prøver vi å delta på felles-treninger ved Siddis Hundeskole avd. Kr.sand. En gang i uka ved Travparken. Instruktør Bente Børsheim fra Siddis som trener 100 % positivt, gir oss mange gode tips, og hun bruker også klikker. Vi skal ut igjen imorgen, gleder meg alt!

Idag gikk vi spor ute ved Vindmølleparken i Lindesnes. Bjørnar gikk ut et ca 700-800 meter spor med 4 gjenstander. En bil med noen folk stod i spor-start når vi begynte, men disse brydde ikke Nando seg noe om. Han tok sporet kjapt og la i vei. Men etter 2 sløyfer så klarte ikke Nando å finne noe utvei. Jeg så heller ingen merkesløyfe. Jeg lot Nando prøve, virket som han tok noe spor, men så mistet det, prøvde flere ganger å ta ham tilbake til siste sløyfe, men han ble frustert Nando også, så jeg ringte Bjørnar som møtte meg der Nando ikke fikk løsning, men heller ikke han så noen sløyfe og ble litt usikker hvor han hadde gått. Jeg sa hvor Nando hadde prøvd å gå, og det var mye rett, men som sagt , usikre siden ikke vi så noen sløyfe. Endte med at vi gikk litt i villede alle tre (jeg hadde satt Nando av sporet så han bare gikk med oss som en tur.) Etterhvert kom vi til en sløyfe og jeg nullstilte både Nando og GPS og begynte sporet fra der. Nando gikk da ganske bra, og han plukket de to gjenstandene som skulle være igjen i sporet. Så lenge jeg ikke lot Nando gå noe spor før vi fant et greit sted å ta sporoppsøk fra, så er ingen skade skjedd. Aner ikke hva som gjorde at Nando ikke klarte å finne løsning etter to de første sløyfene, men en nyttig erfaring og få med seg. Det var veldig tett skog, kanskje noe der??

Skal ta og trene noen kortere spor med mange vinkler litt fremover. Men superfornøyd med at Nando nå plukker gjenstandene og gir dem til meg.

Men det beste var kanskje at når vi kom tilbake på parkeringsplasser hvor folk stod ute og hunder lå i bilene og jeg ble stående og snakke og Nando stod i bånd, så tok Nando kontakt med meg hele tiden. Selvfølgelig var klikkeren med, og han fikk belønning. Før har han vært mye utålmodig når vi har stått sånn, men nå ville han ha kontakt med meg!!

Jepp, vi fortsetter med klikkertrening / kontakttrening, håndtarget og litt kortere spor med vinkler. Ja så glemte jeg jo at vi hadde årets første feltsøk lørdag. Bare et lite felt pga det enda var litt vanskelig med snøen på Saga, men tre små gjenstander la jeg ut, og Nando fant og apporterte dem alle.

Deilig å endelig være igang med ordentlig trening utendørs igjen i barmark og uten fare for å skli på glatta!Spor og litt rally-lydighet i påska

Onsdag leide Nina og jeg hallen på Tredal, og vi satte opp en rally-bane. Moro å se at dette liker Nando, men jeg må være mye "klovn" og motivere ham ofte for at han skal følge med, men da gjør han alt han får beskjed om også. Nando var også helt stille og rolig når Oscar trente, ikke noe masing. Vi har jo også hatt en del ro-trening i påska.

Etterpå kjørte vi ut til Tjøm hvor Nina og jeg la ut et spor, ca 250-300 meter med gjenstander i. Han gikk et fint spor og fant og plukket alle gjenstander bortsett fra en han gikk over.

Søndag kjørte vi til Vindmølle parken i Lindesnes. Hilde og jeg la ut et spor og Nando markerte første gjenstand uten å plukke den. Stod vel ca 1-2 minutt, så tok han den uten jeg sa noe. Videre i sporet fant han og apporterte de 3 andre gjenstandene uten jeg sa noe. Noen folk gikk inne i sporet hans, det var vi var klar over, så Nando tok litt overvær og var litt usikker, men kom seg på rett spor igjen. Veldig godt fornøyd med dette. Og så godt å gå spor på barmark.

Velkommen til Nandos treningsblogg. Her vil vi fortelle litt om hva vi har gjort hittil og videre mål når det gjelder trening og resultater.

Vårt mål er at Nando en gang kan bli godkjent redningshund i Norske Redningshunder, NRH.

Fra Nando var valp til høsten 2012 har vi trent jevnlig i NRH lag Vest-Agder. Nando bestod 2 av 5 momenter i NRH-appellen høsten 2011: Tilgjengelighet og Fellesdekk med skjult fører og forstyrrelse, 5 minutt.

Han bestod også C-sporet høsten 2011. (klasse C er nå tatt bort fra NRH, kun B og A-godkjenning nå).

Nando har bringkobbel-melding inne, og dette fungerer fint.

Nando går gode spor, og han markerer gjenstander han finner, ikke alltid han plukker dem opp , må stå og vente litt, men han gjør det etterhvert.

Når det gjelder rundering, så har som sagt Nando bringkobbel-melding, og alt fungerer veldig fint når han finner en figurant, Tilbake til meg, fin hold fast på bringkobbel, og fin påvisning. Problemene har vært når han ikke finner figurant, enten pga blindslag eller at han ikke har funnet figuranten. Han løper da tilbake til meg, men begynner å stresse med å løpe oppover midtlinja og tulle/tøyse. han blir frustrert når han ikke har melding til meg, selv om såklart ALLTID har belønnet gode tomslag!

Avsluttet runderingssesongen 2012 (november) med at Nando ikke stakk av fra tomslag, han var mer samlet og kom til meg. Har ikke fått trent rundering siden da, (nokså frustrert!!!), pga all snøen som har lagt i 4 måneder! Vi har trent i bygg, og brukt bringkobbel, og alt har fungert fint!

Vi tok en pause fra treninga i NRH fra i høst ifjor, men målet vårt er å komme tilbake. Men vi trener jo på de samme tingene sammen med mange andre flotte, flinke og koselige hundefolk.

Nå ser vi frem til å komme igang med både rundering og spor, bare så fort snøen forsvinner og vi får barmark å trene på igjen!

1 kommentar: